Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

23 Noi. 2022 / 15:46

BERD va acorda Republicii Moldova 25 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor solide

Infrastructura de gestionare a deşeurilor solide va fi dezvoltată cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În acest sens, Guvernul a aprobat miercuri, 23 noiembrie, semnarea Acordului de împrumut, în valoare de 25 milioane de euro, pentru realizarea proiectului „Deşeuri solide în Republica Moldova”.

Potrivit Guvernului, după ratificarea Acordului, prima infrastructură în gestionarea deşeurilor va fi dezvoltată în regiunea RMD5, care include raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi. Lucrările la un poligon modern de gestionare a deşeurilor, conform standardelor europene, vor începe în anul 2023.

Proiectul are ca obiectiv construcţia infrastructurii de management a deşeurilor solide şi procurarea echipamentelor şi utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare, cum ar fi: tomberoane şi containere pentru colectarea deşeurilor (din poartă în poartă şi puncte de colectare), vehicule pentru colectarea şi transportarea deşeurilor, construcţia staţiilor de sortare, de compostare şi a celor de transfer. Programul prevede şi lichidarea a peste 1600 de gunoişti neautorizate.

De asemenea, vor urma lucrări de infrastructură în RMD 8 – raioanele Edineţ, Donduşeni, Ocniţa, Briceni; RMD 1 – raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, precum şi în UTA Găgăuzia (Comrat, Vulcăneşti şi Ceadâr-Lunga).

Proiectul „Deşeuri solide în Republica Moldova” a fost elaborat în contextul angajamentelor asumate de către Republica Moldova în domeniul dezvoltării durabile. Urmare a negocierilor Acordului de împrumut, ţara noastră va contribui la realizarea indicatorilor de performanţă pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 11 „Oraşe şi comunităţi durabile”.

Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2027, termenul de valabilitate a Acordului fiind de până la 15 ani, cu o perioadă de graţie de patru ani.

Comentarii