Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

21 Iun. 2022 / 20:55

BNM: Comisia Europeană salută fortificarea stabilităţii sectorului financiar şi politicile macroeconomice solide din Republica Moldova

Comisia Europeană a remarcat progresele Republicii Moldova în mai multe domenii, între care fortificarea semnificativă a stabilităţii sectorului financiar şi consolidarea politicilor macroeconomice. Astfel, a fost creată o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. Avizul a fost emis pe 17 iunie şi recomandă Consiliului European să acorde Republicii Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

În documentul Comisiei Europene se arată că, înainte de manifestarea presiunilor inflaţioniste globale alimentate de războiul din Ucraina, Banca Naţională a Moldovei a reuşit cu succes, în general, să menţină inflaţia în intervalul de ţintă stabilit şi a susţinut o monedă naţională stabilă. Totodată, pe fondul creşterii pronunţate a preţurilor la energie şi produsele alimentare inflaţia rămâne una dintre provocările majore pentru stabilitatea macroeconomică a Moldovei în viitor.

În prezent, toate băncile îndeplinesc rata de adecvare a capitalului, fiind remarcată o scădere substanţială a ponderii creditelor neperformante, se mai spune în avizul comisiei. Documentul precizează că datorită reformelor de succes din sectorul bancar, s-a îmbunătăţit şi accesul la finanţare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Totodată, aceste concluzii sunt însoţite de o serie de recomandări pentru ca Republicii Moldova să i se acorde statutul de candidat la aderare la UE. Între acestea se numără şi implementarea unui cadru cuprinzător în prevenirea spălării banilor, în conformitate cu standardele Grupului de acţiune financiară - Financial Action Task Force (FATF).

Cererile de aderare la UE ale Moldovei, Ucrainei şi Georgiei, în contextul avizelor Comisiei, vor fi discutate pe 23 şi 24 iunie la Consiliul European.

Comentarii