Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

20 Sep. 2022 / 19:08

Ce revendicări au agricultorii care au ieşit la protest şi ce spun autorităţile

Agricultori din mai multe raioane protestează astăzi în câteva localităţi din ţară, anunţă Asociaţia „Forţa Fermierilor”. Aceştia cer mai multe măsuri de susţinere în contextul secetei din acest an, inclusiv acordarea unor facilităţi fiscale şi compensaţii. Autorităţile încă nu au venit cu o reacţie, dar anterior au menţionat că identifică soluţii pentru agricultori, relatează Radio Moldova.

Agricultori din 20 de raioane ale ţării protestează în mai multe regiuni. Fermierii cer amânarea plăţilor scadente faţă de creditori fără calcularea penalităţilor, acordarea facilităţilor fiscale, în special a dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor şi contribuţiilor şi identificarea resurselor financiare fermierilor afectaţi de secetă, a declarat pentru Radio Moldova Preşedintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandr Slusari. În opinia sa, măsurile anunţate anterior de autorităţi nu sunt decât promisiuni.

„După două luni de discuţii pe platforma ministerială, ne-am ales doar cu declaraţii, dar nimic concret. Eu vreau să văd o decizie a Comisiei Situaţii Excepţionale unde este scris legat de amânarea plăţilor faţă de creditori, legat de folosirea TVA, adresarea către parteneri pentru compensaţii. Nu cred că cineva a avut mare dorinţă în plin sezon de recoltare să iasă la protest, dar situaţia este catastrofală. Sectorul agrar este afectat concomitent de secetă, embargoul rusesc, scumpiri exorbitante la materia primă. Mii de fermieri vor da faliment”, a spus Alexandr Slusari.

Alexandr Slusari a mai precizat că acest protest este unul de avertizare, iar în cazul în care revendicările agricultorilor nu vor fi luate în calcul vor avea loc noi proteste cu tehnică în mişcare.

Anterior, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat la o emisiune de la TV8 că motivele acestor proteste nu sunt întemeiate şi nu pot fi înţelese. El a precizat că ministerul de resort a elaborat deja măsuri de sprijin, care se referă în mare parte la solicitările fermierilor.

„Au bănci la ca să îşi reeşaloneze creditele, au companiile care importă şi le vând lor imputuri şi au Inspectoratul Fiscal, care să nu le pună lor aceste penalizări şi să nu plătească impozite. Le-am spus că va fi votat prin CSE (Comisia pentru Situaţii Excepţionale) până pe data de 25 noiembrie că se reeşalonează fără nici un fel de penalizări, pot să nu-şi plătească dacă nu au aceşti bani. Noi în Republica Moldova pentru agricultori am făcut o chestie deosebită în materie de credite bancare, ei pot plăti dobânda o dată la şase luni. Practic tot ce se face se regăseşte în cerinţele lor. Acum ele sunt făcute toate în realitate”, a spus Vladimir Bolea.

Precizăm că pe parcursul acestui an, fermierii au organizat mai multe proteste din cauza crizelor suprapuse, care au afectat semnificativ sectorul. Autorităţile au majorat Fondul de subvenţii în agricultură de la 1,1 miliarde de lei anul trecut la 1,75 de miliarde de lei. Totodată, a fost schimbată formula de acordare a ajutoarelor din partea statului aşa încât să poată beneficia şi producătorii medii, mici şi micro.

De asemenea, a fost extinsă şi aria de intervenţie a subvenţiilor, care compensează 30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură, până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante şi, suplimentar, până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiţionale.

Comentarii