Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

21 Iun. 2022 / 20:20

CMC a majorat tarifele pentru colectarea şi transportarea deşeurilor menajere (VIDEO)

Tarifele pentru colectarea, transportarea şi depozitarea deşeurilor în municipiul Chişinău au fost majorate. Un proiect de decizie în acest sens a fost aprobat de către Consiliul Municipal Chişinău. Potrivit proiectului, preţul final va fi stabilit de primarul capitalei. Regia „Autosalubritate” propune ca o persoană care locuieşte la bloc să achite 17,50 de lei, iar o persoana, care locuieşte în casă la curte va plăti 35 de lei. În acelaşi timp, agenţii economici vor trebui să achite 210 lei pentru un metru cub de deşeuri, relatează Moldova 1.

După mai bine de trei ore de prezentări şi argumentări, proiectul de decizie a fost susţinut de 33 de consilieri municipali. Totuşi, unii dintre ei nu au fost de acord cu acest proiect, iar primarul capitalei a trebuit să declare public că până la sfârşitul mandatului nu va mai majora tariful.

Directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, a afirmat că majorarea tarifelor a fost cauzată inclusiv de scumpirea motorinei şi a serviciilor de transportare a deşeurilor.

„Dacă noi dorim soluţii de sortare eficiente, soluţii de reciclare eficiente, atunci acesta se va reflecta asupra tarifului. Ajustarea tarifelor trebuie să fie una treptată ca să nu fie şocuri sociale”, a declarat Igor Gîrlea.

Unii oamenii cu care am discutat s-au arătat indignaţi de noile scumpiri.

„Este scump, totul se scumpeşte, inclusiv şi asta, nu ştiu cum o să rezistăm”.

„Nu este aşa scump, unde să-l duci în altă parte. 18 lei pe lună nu este mult”.

„Totul se scumpeşte, evident că acest lucru nu este plăcut. Vor fi simţite aceste scumpiri la cheltuielile lunare”.

În prezent, persoanele fizice care locuiesc la bloc plătesc pentru evacuarea deşeurilor 9,25 lei, iar cei care trăiesc în case la curte achită un tarif de 18,50 lei.

Comentarii