Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

22 Iun. 2022 / 16:51

Creşterea ratei inflaţiei, creditele imobiliare şi devalorizarea monedei naţionale aduc nesiguranţă pe piaţa imobiliară

Piaţa imobiliară se confruntă cu o perioadă puternică de nesiguranţă, generată de creşterea ratei inflaţiei şi majorarea preţurilor la apartamente. Un alt motiv, invocat de experţii în domeniu sunt şi creditele imobiliare, tot mai scumpe, din cauza devalorizării monedei naţionale, transmite Radio Chişinău.

„Incertitudinea de pe piaţa imobiliară din Republica Moldova provoacă o puternică nesiguranţă atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători. Potrivit specialistului, primii ezită să-şi vândă proprietăţile, în situaţia în care situaţia rămâne destul de incertă, iar băncile nu se simt încurajate să crediteze proiecte imobiliare, poziţionându-se în expectativă faţă de fluctuaţiile de pe piaţă”, afirmă Nicolae Ostaficiuc, expert imobiliar.

Băncile, destul de puternic au ridicat procentele pentru creditele ipotecare, ceea ce îi face pe oameni să nu se avânte să acceseze astfel de credite, deoarece ele trebuie întoarse, şi al doilea (motiv) - destul de rezervat se uită şi la preţurile fixate pe piaţa imobiliară la momentul dat. Vânzarea apartamentelor se face cu aşa preţuri care îi şochează nu numai pe evaluatori, sau pe specialiştii în domeniu. Tot aşa rămân şocate şi băncile care nu vor să crediteze pe aşa sume înalte.

Creditarea unui proiect ipotecar poate fi aproape imposibilă pentru persoanele cu venituri limitate, însă este cu certitudine o investiţie pentru cei care deţin bani lichizi, susţine analistul economic, Viorel Gârbu, în situaţia în care moneda naţională a pierdut o treime din valoarea sa timp de un an.

„Pentru a salva lichidităţile, aceste mijloace pot fi investite în imobile, fiindcă valoarea imobilelor se degradează în timp mai greu faţă de valoarea banilor. Imobilele nu tot timpul pierd din valoare precum pierde din valoare banul. În Republica Moldova avem o inflaţie de 30%, leul s-a depreciat cu 30%. O treime din valoarea unui leu s-a pierdut într-o perioadă scurtă.

Experţii amintesc că este o perioadă dificilă şi pentru investitorii în proiectele imobiliare, iar finanţarea acestora ar putea aduce mai multe griji, decât încrederea într-o investiţie sigură de viitor.

 

Comentarii