Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

04 Iul. 2022 / 20:20

Expert: Orice decizie va lua ANRE privind tariful la gaze, aceasta va fi una proastă (VIDEO)

Majorarea tarifului la gazele naturale este inevitabil şi indiferent când va fi aprobată aceasta, soluţia va fi una proastă pentru populaţie. Opinia a fost exprimată de către expertul economic Veaceslav Ioniţa în cadrul emisiunii „Miezul zilei” de la Moldova 1.

Expertul a menţionat că, în prezent avem o majorare a preţului la gaz de opt ori. Dacă acum un an şi ceva, Republica Moldova importa gaze ruseşti cu 120 -140 de dolari, acum s-a ajuns la o mie de dolari pentru mia de metri cubi. Din nefericire, acest lucru se va reflecta în tarif.

Referindu-se la eventualitatea adoptării unui nou tarif, solicitat de „Moldovagaz”, expertul a spus că oricum nu ar proceda ANRE, aceasta va fi o soluţie proastă.

„Sunt două soluţii. Una proastă şi alta – foarte proastă. Prima soluţie – majorăm tariful şi a doua – nu majorăm”, a spus expertul.

Ioniţă a menţionat că, în contractul semnat cu Gazprom-ul, Republica Moldova s-a obligat să nu mai acumuleze datorii curente. „Altfel spus, noi trebuie să aprobăm tarife, care să acopere toate cheltuielile. În prezent, tariful nu acoperă toate cheltuielile, iar „Moldovagaz” a solicitat anterior o majorare mai mare, care nu a fost acceptată de ANRE. Vara consumul este mic, iar factura nu este mare. Dacă nu ajustăm tarifele acum, va trebui să le ajutăm în toamnă, când consumul de gaze va fi foarte mare. Adică, orice decizie va lua ANRE, aceasta va fi una proastă pentru cetăţeanul simplu”, a menţionat Ioniţă.

Potrivit expertului, logica „Moldovagaz” este următoarea: mai bine majorăm acum tariful şi acoperim toate devierile financiare acumulate, pentru ca în toamnă cetăţeanul să nu trebuiască să achite şi nişte datorii ulterior.

Veaceslav Ioniţă a menţionat că scumpirea gazului va atrage după sine scumpirea căldurii şi a energiei electrice. O altă provocare este că Guvernul nu va mai acorda compensaţii la toată lumea, ci doar la cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei.

„Din nefericire, anul acesta vom avea al doilea an când suntem în şoc al preţurilor resurselor energetice”, a conchis Ioniţă.

Amintim că Moldovagaz a solicitat majorarea, din 1 iulie, a tarifului la gaze pentru consumatorii finali cu 45 % - de la 18,62 de lei până la 23,57 de lei. Anterior, compania a solicitat majorarea tarifului cu 58 la sută - până la 22,22 de lei, însă ANRE a acceptat doar parţial solicitarea. 


 

Comentarii