Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

23 Iun. 2022 / 15:16

Experţi: Republica Moldova trebuie să rezolve problema sărăciei pentru a deveni „cu adevărat” un stat-candidat de aderare la UE

Pentru a deveni cu adevărat un stat-candidat pentru aderare la UE, Republica Moldova trebuie să rezolve problema sărăciei din ţară, care se extinde în ultimii ani, în special în contextul crizei actuale. Totodată, ţara noastră trebuie să rezolve mai multe probleme sociale legate de diferenţa de nivelul de viaţă în diferite medii, au menţionat astăzi în cadrul unei dezbateri publice experţii în politici economice şi sociale, relatează Radio Moldova.

Nivelul sărăciei din Republica Moldova rămâne înalt, iar în contextul actual riscul de sărăcie creşte şi mai mult. Deşi veniturile cetăţenilor, inclusiv pensiile şi salariile minime, au crescut în acest an, aceste majorări sunt absorbite în totalitate de scumpirea produselor social importante, care ocupă cea mai mare parte a coşului de consum al populaţiei locale. Rezolvarea acestor probleme trebuie să fie un angajament ferm al ţării noastre în următorii 10 ani pentru a putea alinia Republica Moldova la standardele europene, a declarat Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniţă.

„În 2021, toate veniturile populaţiei Republicii Moldova au fost de 154 de miliarde de lei. În acest an, veniturile vor creşte cu circa 20 de miliarde de lei, dar veniturile aceste sunt nimicite de creşterea preţurilor. Astăzi, salariul mediu pe economie a depăşit 10.150 de lei, dar nu este chiar aşa. În sectorul bugetar, salariul mediu pe economie este 7.560 de lei, deja avem o problemă. În regiunea de sud a Republicii Moldova, în total, salariul mediu pe economie este 6.150 de lei. Şi eu cred că nu este incorect ca în ţara noastră să existe două salarii minime – în sectorul bugetar şi în sectorul real”, a spus Ioniţă.

O prioritate de dezvoltare pentru ţara noatră trebuie să rămână şi ridicarea nivelului de viaţă în mediul rural, pentru că populaţia rurală este expusă unui risc de sărăcie mult mai mare decât cea de la oraşe a declarat sociologul Dorina Roşca.

„Vedem cu claritate inegalităţile din sistem. Cam 30% din salariaţi primesc sub 5.000 de lei. Practic, avem Chişinăul, avem restul mediului urban şi avem mediul rural – trei poziţii de analizat, care nu sunt de loc identice şi nu pot fi puse în acelaşi coş”, a spus Roşca.

Menţionăm că în acest an, guvernul a majorat semnificativ pensiile, salariul mediu a fost majorat la 3.500 de lei, au fost anunţate măsuri de susţinere a agricultorilor şi a păturilor social-vulnerabile, însă inflaţia anuală a ajuns la 29% în luna mai, fiind înregistrate creşteri mari ale preţurilor la resursele energetice şi produsele alimentare.

Comentarii