Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

23 Noi. 2022 / 13:40

Experţii consideră că Moscova şantajează Chişinăul prin limitarea livrărilor de gaze naturale

Acuzaţiile aduse Chişinăului de conducerea de la Tiraspol, prin care afirmă că situaţia dificilă din regiune, şi anume criza energetică, ar fi fost cauzată de autorităţile Republicii Moldova, nu sunt întemeiate, susţin reprezentanţii Biroului de reintegrare. Totodată, experţii spun că Moscova şantajează Republica Moldova prin limitarea livrărilor de gaze naturale, iar regiunea transnistreană este o victimă în acest caz, relatează Radio Moldova.

Criza energetică este cauzată de partea rusă, care nu a respectat prevederile contractului  între Moldovagaz şi Gazprom, iar situaţia dificilă pe segmentul socio-economic de administraţia de la Tiraspol care nu ţine cont de recomandările autorităţilor de la Chişinău, declară  şefa Serviciului de presă al Biroului pentru reintegrare, Mariana Sarî.

„Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova inclusiv regiunea transnistreană nu a fost cauzată de Chişinău ci de deciziile nejustificate ale Gazpromului care a redus volumul de gaze naturale livrate Companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face direct responsabilă de situaţia creată, inclusiv de criza energetică şi social-economică din stânga Nistrului. În consecinţă, credem că aceste acuzaţii au doar un singur stop, să tensioneze situaţia social-politică din ţară şi să ducă în eroare şi partenerii externi pregătind terenul pentru o nouă provocare”, a afirmat Mariana Sarî.

Regiunea transnistreană este o victimă colaterală pe care Moscova o sacrifică fără ezitări, a declarat expertul în securitate, Alexandru Flenchea. El spune că Federaţia Rusă prin reducerea volumului de gaze naturale are drept scop şantajarea Republicii Moldova, fără să ţină cont de partea  stângă a Nistrului. 

„Moscova ignoră plângerile regiunii transnistrene, miza este mult mai mare, nu le pasă de regiune, miza este Republica Moldova şi şantajul energetic împotriva ţării noastre, ce le mai rămâne de făcut, să se plângă la restul lumii şi acuzând de toate relele Chişinăul”, a menţionat Alexandru Flenchea.

Amintim că aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol s-au adresat reprezentanţilor ONU şi OSCE, acuzând Chişinăul de „şantaj energetic şi economic”. 
Tiraspolul solicită organizaţiilor internaţionale să influenţeze conducerea Republicii Moldova şi să îi solicite să înceapă negocierile cu Rusia şi Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz. O informaţie în acest sens a fost publicată de serviciul de presă al pretinsului lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

În luna noiembrie, concernul rus Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 5,7 milioane de metri cub de gaz pe zi, pentru ambele maluri ale Nistrului,  ceea ce a constituit cu 60 la sută mai puţin decât cantitatea necesară a ţării. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părţii moldoveneşti  – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng. 

Din 1 decembrie, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puţin gaz, decât este prevăzut în contract.

 

Comentarii