Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Economic

27 Iun. 2022 / 17:44

Guvernul României a alocat aproape un milion de euro pentru 36 de proiecte de pe ambele maluri ale Prutului (VIDEO)

Guvernul României a alocat aproape un milion de euro pentru 36 de proiecte care vor fi implementate de instituţiile şi asociaţiile din Republica Moldova şi România pe parcursul anului curent. Acestea au fost selectate în bază de concurs şi vizează domenii precum mass-media, cultură, educaţie, religie şi societatea civilă, relatează Moldova 1.


Unul dintre proiectele selectate prevede construcţia unui centru social în Donduşeni. 
 
„Dorim ca acest centru pe care l-am început şi cu suportul financiar pe care l-am dobândit de 100 de mii de roni, să-l putem vedea realizat cât mai rapid, pentru că biserica şi şcoala au nevoie de aceste centre pastorale pentru a întări şi a descoperi identitatea românească”, a menţionat parohul Roman Botezat.
 
O altă iniţiativă prevede organizarea festivalului „Zilele filmului românesc” în cinci oraşe din Republica Moldova. 
 
„Ne-am propus să aducem cele mai noi şi cele mai bune filme româneşti Încercăm şi reuşim să aducem chiar şi autorii filmelor aici şi unii dintre actorii importanţi”, a specificat managerul festivalului, Dumitru Grosei.
 
Printre beneficiari este şi Compania „Teleradio-Moldova", care va lansa două portaluri web, dar şi o platformă digitală.
 
„Va fi vorba despre două interfeţe, adică două site-uri noi. Teleradio Moldova are acum site-ul trm.md si va avea două- unul pentru radio si unul pentru televiziune: moldova1.md şi radiomoldova.md, dar mai important decât aceste interfeţe este modul în care angajaţii teleradio vor lucra după ce se va finaliza acest proiect”, a menţionat directorul Companiei Teleradio Moldova, Vlad Ţurcanu.
 
Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova anunţă că a extins numărul de beneficiari.
 
„Avem în acest an proiecte din toate aceste 5 domenii şi mă bucur că putem să finanţăm mai multe proiecte în acest an. Ne-am concentrat pe proiectele mari, care au un impact major în promovarea istoriei, culturii, tradiţiei româneşti în Republica Moldova”, a declarat secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.
 
„România susţine cu multă abnegaţie şi cu multă încredere eforturile pe care le face Republica Moldova, mai ales de când Republica Moldova a obţinut un succes de etapă la-ş numi eu şi anume obţinerea de stat candidat pentru aderarea la UE”, a adăugat şi reprezentantul ambasadei României la Chişinău, Marius Ciprian Toth. 
 
În total, au fost depuse 140 de cereri de finanţare, care sunt aprobate în funcţie de bugetul disponibil.

Comentarii