Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

05 Iul. 2022 / 15:28

Guvernul va elabora un nou mecanism de compensare a preţului la gazele naturale

Guvernul ar urma să prezinte noul mecanism de compensare a preţului la gazele naturale până la sfârşitul lunii curente. Totuşi, capacitatea guvernului de a oferi compensaţii va fi limitată, au atenţionat experţii, relatează Radio Moldova.

Până la sfârşitul lunii iulie, Guvernul urmează să prezinte noul mecanism de compensare a preţului la gazele naturale din facturi, a spus deputatul PAS, Radu Marian în cadrul unei emisiuni de la TV8. Potrivit lui, deocamdată autorităţile aşteaptă decizia ANRE referitoare la solicitarea Moldovagaz de a majora preţul unui metru cub de gaze naturale de până la 23 de lei şi 57 de bani.

„Noi pregătim mecanism de compensare pentru iarnă şi Guvernul a publicat pe particip.gov.md proiectul de lege. O să fie 6 categorii de gospodării în funcţie de vulnerabilitatea lor energetică. Pregătim deja acest concept, până la sfârşitul lunii o să fie aprobat şi oamenii o să cunoască cum pot beneficia, pentru că o să fie un pic diferit, o să fie în baza cererii. Noi, iarna trecută am compensat aproximativ 3.500 de lei pe tot sezonul rece per gospodărie, au primit bani şi anumite categorii de gospodării, care nu aveau nevoie. Acum o să fie un pic diferit”, a spus Radu Marian.

Capacitatea şi posibilitatea Guvernului de a oferi compensaţii în sezonul rece al anului, va fi mult mai limitată comparativ cu anul trecut, deoarece deficitul bugetului de stat este de 20 de miliarde de lei, spune economistul, Veaceslav Ioniţă. Expertul sugerează autorităţilor să fie mai explicite şi să comunice oamenilor cine vor fi beneficiarii şi după ce criterii vor fi oferite aceste compensaţii.

„În acest an, executarea bugetului la capitolul venituri, noi stăm relativ bine, dar avem cel mai mare deficit bugetar – circa 20 de miliarde. Ce înseamnă deficitul bugetar? Că noi avem aprobate cheltuieli cu 20 de miliarde de lei mai mult decât avem bani, restul trebuie să-i împrumutăm. În primele cinci luni s-a reuşit să se împrumute doar două miliarde, au mai rămas şapte luni în care trebuie să fie identificate alte 18 miliarde, în condiţia când pe piaţa internă datoriile au ajuns la o rată de 19%, iar pe piaţa externă – nu prea merge. De aceea capacităţile şi posibilităţile guvernului vor fi limitate. Avem o situaţie în care chiar trebuie de identificat soluţiile”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Amintim că MoldovaGaz a depus o cerere la ANRE prin care solicită majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, începând cu 1 iulie. Potrivit documentului, după majorare, cetăţenii ar putea achita suma de 23 lei şi 57 de bani pentru un metru cub de gaze, fără TVA.

ANRE are la dispoziţie 6 luni pentru veni cu o decizie finală în acest sens.

Comentarii