Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Economic

23 Iun. 2022 / 13:18

Interdicţia de a exporta grâu ar putea fi anulată

La următoarea şedinţă a Comisiei Situaţii Excepţionale va fi luată decizia privind anularea interdicţiei de a exporta grâu. Declaraţia a fost făcută de preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, Vladimir Bolea, informează Radio Moldova.

Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor şi cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici şi mijlocii. În acelaşi timp, Asociaţia Forţa Fermierilor cere Guvernului compensaţii parţiale la achiziţia de fertilizanţi şi regulă pe piaţa produselor petroliere, notează IPN. 

Potrivit directorul executiv al Asociaţiei Forţa Fermierilor, Alexandru Slusari, revendicările agricultorilor rămân aceleaşi: compensaţii la motorină şi fertilizanţi şi posibilitatea de a exporta grâu. Alexandru Slusari a mai spus că decizia fermierilor de a-şi scoate tehnica agricolă pe traseele naţionale este o modalitate de protest, însă nemulţumirea nu este motivată politic. De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării dau asigurări că interdicţia de a exporta grâu şi făină va fi ridicată. Totodată, şi acciza la motorină va fi rambursată integral pentru producătorii mici şi mijlocii. 
 
Reamintim că acum două zile, Guvernul a anunţat că acciza la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici şi mijlocii va fi compensată în cuantum de până la 100%.

Comentarii