Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

04 Aug. 2022 / 19:03

Komaksavia Airport Invest: Decizia de a scoate de pe rol cererea este interimară şi va fi atacată la o instanţă superioară

Decizia procesuală a Tribunalului arbitral de la Stockholm de scoatere a cererii de pe rol este interimară şi va fi atacată în instanţa superioară din Suedia, a anunţat compania Komaksavia Airport Invest.

Amintim că Komaksavia i-a solicitat, în principal, Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent acestora. Miercuri, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvnineno, a anunţat că insatanţa suedeză a respins această cerere. Litvinenco susţine că , Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova suma de 216,678.75 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

În replica, Komaksavia a declarat că Arbitrajul de la Stockholm nu s-a referit la esenţa litigiului, ci doar la chestiuni procedurale privind admisibilitatea cererii de examinare în temeiul Convenţiei privind protecţia reciprocă a investiţiilor dintre Moldova şi Cipru.

„Poziţia Ministerului Justiţiei în comunicatul de presă este o manipulare a opiniei publice. Strategia de protecţie a statului „prin chestiuni procedurale”, şi nu „în fond” este doar o întrerupere a litigiului, dar nu finalizarea acestuia. Prin urmare, nicidecum nu poate fi vorba despre o reziliere a contractului de concesiune”, se arată în comunicatul Komaksavia.

Compania a menţionat că îşi va continua apărarea în alte tribunale internaţionale.

Comentarii