Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

04 Aug. 2022 / 16:38

Moldovagaz a solicitat Gazprom-ului amânarea plăţilor pentru luna august

SA „Moldovagaz” va executa recenta hotărâre a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind preţurile reglementate la gazele naturale, însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligaţiilor contractuale financiare faţa de „Gazprom”, se arată într-un comunicat de presă al companiei Moldovagaz.

Mai mult, compania informează că a solicitat furnizorului extern amânarea plăţii în luna august, iar Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale - amânarea plăţii TVA la gazele naturale pentru perioadă de referinţă.

O altă propunere a SA „Moldovagaz” este introducerea plăţii în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea.

Potrivit conducerii companiei, proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici preţul de achiziţie, şi nici costurile de transport, furnizare şi distribuţie a gazelor naturale.

Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăşi 3,9 miliarde de lei şi astfel pot afecta negativ funcţionalitatea întreprinderii.

Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a preţului de achiziţie de 899,08 USD pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru mia de metri cubi, iar în septembrie acesta va fi de circa 1692 USD.

Comentarii