Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

05 Iul. 2022 / 15:40

Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în UE

Parlamentul European a votat astăzi, 5 iulie, liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova pe piaţa Uniunii Europene. Potrivit eurodeputatului român, Siegfried Muresan, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la 7 categorii de produse agricole din Republica Moldova a fost votată de 572 de deputaţi, 28 au fost împotrivă, iar 32 s-au abţinut.

„Tocmai am votat în plenul Parlamentului European, cu largă majoritate - 572 voturi pentru, 28 împotrivă şi 32 de abţineri, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la 7 categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piaţa Uniunii Europene”, a scris pe pagina sa de Facebook oficialul român.

Eurodeputatul a relatat că războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, blocând exporturile de produse agricole în ţările din est, iar prin votul de astăzi îşi arată solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii şi pentru cetăţenii ţării noastre.

„Am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piaţa Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în Rezoluţia despre Republica Moldova pe care am iniţiat-o şi care a fost adoptată de plenul Parlamentului European în data de 5 mai. Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova. Vreau ca măsura votată astăzi să nu rămână una temporară şi să fie un nou pas în direcţia integrării Republicii Moldova în piaţa unică europeană”, a adăugat Siegfried Muresan.

Amintim că, la începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roşii, usturoi, struguri de masă, mere, cireşe, prune şi suc de struguri. Dintre acestea, Moldova exporta prunele şi strugurii în cantităţi mari în Ucraina, Belarus şi Rusia.

În prezent, aproape două treimi din exporturile moldoveneşti au ca destinaţie piaţa europeană.

Comentarii