Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

05 Oct. 2022 / 14:10

Peste trei mii de cetăţeni beneficiază de pensii anticipate

Peste 3.000 de cetăţeni au beneficiat în primele şase luni de modificările legislative intrate în vigoare în acest an care permit pensionarea înainte de termen dacă au stagiul minim de cotizare. Mulţi continuă să muncească în aceleaşi posturi. În medie aceştia ridică o pensie de 6000 de lei, relatează Radio Moldova.

De la 1 ianuarie 2022, în Republica Moldova a fost instituită o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă. Persoanele care au realizat un stagiu de muncă mai mare decât cel prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă (bărbaţii - 39 de ani, iar femeile - 35 de ani şi şase luni) beneficiază de pensie anticipată. În prima jumătate de an, peste 3.000 de cetăţeni s-au pensionat înainte de termen şi mulţi continuă să muncească în aceleaşi posturi.

Unul din beneficiarii pensiei anticipate este Gheorghe Negru din satul Costeşti, raionul Ialoveni. Şi-a dedicat toată viaţa medicinii, pe care a practicat-o în satul de baştină. Anul acesta a atins un stagiu de muncă de 41 de ani şi a decis să se pensioneze anticipat. Totodată, el continuă să lucreze în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate din Costeşti. 

„Eu cred că pensia anticipată este foarte binevenită, mai ales pentru cei care au un stagiu de muncă mare. Eu lucrez din studenţie, la început am activat în calitate de asistent medical, apoi am fost medic pediatru, pe urmă şef al Centrului de Sănătate din Costeşti”, spune Gheorghe Negru.

Tatiana Rusnac, din Chişinău, activează la Aeroportul Internaţional Chişinău de la 18 ani şi are un stagiu de muncă de peste 39 de ani. În luna ianuarie, a depus dosarul iar din martie ridică pensia anticipată şi continuă să lucreze. 

„Din aeroport nu am plecat nicăieri. Am lucrat în calitate de crainică, anunţam înregistrări, îmbarcări, informaţii”, afirmă Tatiana Rusnac.

Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, în prima jumătate a acestui an, peste 3.000 de cetăţeni s-au pensionat înainte de termen, mulţi dintre ei continuă să muncească în aceleaşi posturi. 

„Dacă au muncit şi au cotizat o perioadă mai mare de timp, cetăţenii au dreptul la pensionare anticipată, adică înaintea atingerii vârstei standard de pensionare”, a spus Marcel Spătari.

Potrivit unor modificări legislative intrate în vigoare în acest an, persoanele care au un stagiu de muncă mai mare decât cel prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă, adică bărbaţii - 39 de ani, iar femeile - 35 de ani şi şase luni, pot depune dosarul la CNAS pentru a beneficia de această oportunitate.

 

Comentarii