Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

23 Iun. 2022 / 09:32

Piaţa creditelor continuă să crească, totuşi politica monetară ar putea fi resimţită în următoarele luni

Volumul creditelor noi acordate au crescut în luna mai curent cu circa 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, arată raportul lunar al BNM, ceea ce pare a fi în contradicţie cu încercările BNM de a limita creditarea şi consumul prin majorarea ratei de bază. Economistul Viorel Gîrbu spune că creşterea pieţei de credite în prima jumătate a anului este similară cu anul precedent, iar efectul majorării de bază se va resimţi în timp, relatează Radio Moldova.

Băncile au oferit credite în luna mai în valoare de peste 4.1 miliarde de lei, în creştere cu 25% sută faţă de mai 2021. Potrivit raportului BNM, a crescut atât volumul creditelor oferite în lei, cât şi cele în valută.
Expertul Viorel Gîrbu explică însă că, pe parcursul primelor 5 luni ale anului, situaţia de pe piaţa creditelor este relativ stabilă. Volumul creditelor a crescut similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul creditelor oferite de bănci pentru consum este mai mic. Potrivit lui, îngrijorare trezesc întreprinderile de microfinanţare.

„Portofoliul de credite a crescut cu 3,6 miliarde de lei, creştere cu 6% similară cu durata aceloraşi 5 luni din anul trecut, dar dacă anul trecut am avut o pondere de 30% a creditelor de consum, în anul curent creditele de consum au o pondere de doar 7%, 20% procurarea imobilului şi construcţia de imobile, 17% mediul financiar nebancar, 12% industria alimentară, 11% avem pentru comerţ. Îngrijorare stârneşte doar faptul că băncile comerciale au crescut creditarea organizaţiilor de microcreditare, organizaţiile de microfinanţare posibil să-şi fi crescut creditele pentru consum ”, a spus Viorel Gîrbu.

Totodată, Viorel Gîrbu a explicat că politica monetară restrictivă a BNM încă nu a fost resimţită pe piaţa creditelor din Republica Moldova. Efectul creşterii ratei de bază va avea repercursiuni abia în următoarele luni. Totuşi, el a atenţionat că atunci am putea resimţi şi o înrăutăţire a pieţei creditelor de dezvoltare.

Totodată, raportul BNM arată că volumul depozitelor noi atrase a constituit 3,1 miliarde de lei, în creştere cu 52 la sută faţă de luna mai 2021.

Majoritatea acestora au fost depuse de persoanele fizice – circa 70%. Potrivit economistului Viorel Gîrbu, anume aici s-au resimţit cel mai mult politicile Băncii Naţionale.

Amintim că BNM a majorat treptat rata de bază de la 2,65% valabilă până în iulie anul trecut, până la 18,5% în prezent. Majorarea ratei dobânzii este motivată în mare parte de creşterea inflaţiei, care s-a accentuat spre sfârşitul anului trecut, odată cu recuperarea economiei după criza pandemică, iar ulterior şi din cauza creşterii preţurilor la produsele energetice, la produsele alimentare, provocate în mare parte de războiul din Ucraina.

Comentarii