Ştiri

Sursa imaginii: telegraph.md

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

05 Aug. 2022 / 15:19

Radio Moldova: Fructele – o ramură de bază a exporturilor naţionale

Fructele proaspete constituie o cotă importantă a exporturilor moldoveneşti pe pieţele externe. În acest an, au fost exportate peste 13 mii de tone de cireşe, relatează Radio Moldova.

De asemenea, sunt cotate şi merele, până în acest moment fiind exportate peste 100 de mii de tone de mere – a menţionat pentru Radio Moldova, preşedintele Asociaţiei Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, care a precizat că după începerea războiului în Ucraina a fost diversificată harta exporturilor moldoveneşti.

„Republica Moldova a exportat 13 mii de tone de cireşe către diferite destinaţii. După începutul războiului din Ucraina s-au exportat aproape 100 de mii de tone de mere. Dacă anul trecut în aceeaşi perioadă, exportam către 18 destinaţii, anul acesta au 28 de destinaţii. Uniunea Europeană cu sâmburoasele – prune, caise, merele mai puţin, pentru că ei au mere multe. Uniunea Europeană are 12 milioane de tone de mere”, a spus Vitalie Gorincioi.

Printre destinaţiile de export a fructelor proaspete au fost Emiratele Arabe Unite. Conform datelor statistice în primele cinci luni ale anului 2022, Republica Moldova a exportat mărfuri în această ţară în valoare de peste 1,3 milioane USD, de 2,5 ori mai mult decât în aceeaşi perioada a anului precedent, notează Ambasada Republicii Moldova la Abu-Dhabi.

Comentarii