Ştiri

Sursa imaginii: agrointel.ro

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

05 Sep. 2020 / 10:22

Recoltă modestă de floarea-soarelui

Recolta de floarea-soarelui va fi de două ori mai redusă în acest an. Cauza este seceta care a afectat terenurile agricole semănate cu floarea-soarelui de pe întreaga suprafaţă a ţării, dar în special din raioanele de sud, unde nu vor fi adunate nici o sută de kilograme la hectar. Totuşi, responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) dau asigurări că pe piaţă nu va fi deficit de ulei, relatează Moldova 1.

În satul Bădiceni din raionul Soroca sunt plantate circa 240 de hectare de floarea-soarelui. Deşi recoltarea e în toi, agricultorul Dumitru Păcuraru îşi priveşte cu tristeţe câmpurile. În primăvară a investit mult în aceste terenuri, dar acum estimează că va strânge nici jumătate din recolta anului trecut.

„Acest an agricol este foarte rău. Seceta ne-a compromis toate culturile şi nici nu ne-am aşteptat la aşa ceva. Floarea-soarelui arată foarte rău, este slab de tot. Până când nu o să strângem toată roada să vedem ce avem în hambare, atunci o să vedem ce o să facem mai departe, dar în primul rând trebuie să ne achităm cu cotaşii”, declară agricultorul Dumitru Păcuraru.

Mecanizatorii muncesc din greu ca să reuşească să adune roada înainte de venirea ploilor.

„În acest an s-a început puţin mai devreme strânsul, pentru că arşiţa este mai mare, mai mari călduri şi s-a început recoltarea mai devreme. Ne aşteptam la ceva mai bine, dar e mai rău faţă de anul trecut”, spune Mihai Spinei, mecanizator.

Expertul economic Viorel Chivriga susţine că recolta de floarea soarelui va fi proastă în acest an pe tot teritoriul ţării, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile.

„În foarte multe gospodării din sudul Republicii Moldova recolta ajunge abia-abia la o sută de kilograme la hectar. E o recoltă extrem de proastă. Ploile au căzut neuniform. Agricultorii nu vor avea recolte nici în celelalte zone a Republicii Moldova. În zona Centru, raionul Călăraş, Ungheni, recolta abia ajunge la 400 de kilograme. Poate în zona de nord vor fi rezulte mai bune, dar nu vor fi din cele cu care ne-am deprins”, declară expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Şi responsabilii de la Ministerul Agriculturii estimează o diminuare cu 50 la sută a recoltei de floarea-soarelui, dar susţin că populaţia nu va simţi un deficit de ulei pe piaţă.

„Într-adevăr, anul acesta este unul fără precedent. Ca suprafaţă, noi avem însămânţată anul acesta cu floarea-soarelui mai mult cu 6,6 la sută. Ca şi producţie globală este vorba despre 421,7 mii de tone, ce ar constitui cu 50 de procente mai puţin ca anul trecut. Ceea ce ţine de securitatea alimentară a ţării, necesităţile populaţiei de asigurare cu floarea-soarelui este de 330 mii de tone. Dacă să facem o comparaţie cu 421,7 mii tone, se vede că piaţa va fi asigurată”, a declarat şeful de direcţie din cadrul MADRM Vasile Şarban.

Totuşi, recolta mică se va răsfrânge asupra exportului de seminţe, afirmă experţii.

„Moldova e o ţară exportatoare netă de seminţe de oleaginoase. În anul curent, exporturi nu vom avea cu siguranţă. Nu vom putea să asigurăm întreprinderile de procesare cu materie primă, dar eu intuiesc că vor fi realizate unele importuri de ulei de seminţe de floarea-soarelui”, a mai declarat expertul Viorel Chivriga.

„Respectiv, noi mai avem o rezervă de o sută de mii de tone, care ar putea fi exportată. Dar tragem nădejde la producătorii autohtoni ca ei să nu exporte această cantitate, deoarece nu se ştie ce va fi şi anul viitor”, a mai spus reprezentantul MADRM, Vasile Şarban.

În continuare, potrivit experţilor, insuficienţa de umezeală în sol va continua să creeze riscuri şi pentru semănăturile din toamnă, ceea ce va pune în pericol şi recoltele din anului viitor. Amintim că Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a început recent autorizarea spre plată a primelor dosare privind acordarea compensaţiilor pentru pagubele provocate de calamităţile naturale. Termenul limită de depunere a dosarului este 18 septembrie.

Comentarii