Ştiri

Sursa imaginii: BNS

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

03 Oct. 2022 / 14:26

Resursele totale de alimente ale Republicii Moldova au crescut în 2021

Resursele totale de alimente ale ţării noastre în 2021 au crescut cu 15% în comparaţie cu anul precedent. Aceasta se datorează în mare parte anului agricol bun cu o recoltă bogată şi cu o producţie de mărfuri agrocerealiere de aproape două ori, ceea ce a permis şi creşterea exporturilor şi diminuarea importurilor, arată datele BNS, relatează Radio Moldova.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cea mai semnificativă recoltă a fost înregistrată la cereale care în anul 2021 a fost de 4,6 milioane de tone – de trei ori mai mare decât anul precedent.
Respectiv, şi exportul de cereale a crescut semnificativ, însumând 1,5 milioane tone, de 2,4 ori mai mult în comparaţie cu anul precedent.
Importul a fost în scădere cu 23% faţă de 2020.

Pe locul doi sunt fructele, cu o recoltă de 876 de mii tone sau cu 32% mai mult decât în 2020. Exportul şi importul de fructe a crescut cu 3,4% şi respectiv20%.

Producţia de cartofi a înregistrat 218 mii tone, cu 27% mai mult faţă de anul precedent. Exportul de cartofi în 2021 a înregistrat o creştere de 8 ori în comparaţie cu anul precedent, iar importul a scăzut cu 33%.

Producţia de legume a înregistrat 232 mii tone sau cu circa 2% mai mult faţă de anul precedent. Ceea ce a dus la o majorare a exporturilor şi totodată o micşorare a importurilor cu câte 18%.

Totodată, producţia de carne şi lapte a scăzut în 2021. Respectiv, acesta a fost compensat din importuri. Astfel o pătrime din carne şi aproape 40% din laptele consumat în ţară sunt de import.

Datele BNS mai relevă că nivelul de autoaprovizionare pe unele tipuri de produse agricole pentru 2021 a acoperit consumul intern al ţării, în special: la culturi cerealiere – de 2,2 ori şi la fructe – de 2,6 ori. Totuşi, la celelalte categorii, producţia naţională nu acoperă în totalitate consumul. La cartofi nivelul de autoaprovizionare este de aproximativ 85%, iar pentru legume şi carne – sub 80%, iar laptele sub 70%.

Totuşi, este de menţionat că în perioada anilor 2016-2021, consumul anual pe locuitor de cereale, fructe şi legume au crescut, iar cel de carne şi lapte a scăzut.

Precizăm că Uniunea Europeană rămâne principala destinaţie pentru exporturile de mărfuri din Republica Moldova.

Comentarii