Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

06 Iul. 2022 / 08:18

Şeful de la Moldovagaz dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz

Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, afirmă şeful de MoldovaGaz Vadim Ceban. Potrivit lui, din punct de vedere a infrastructurii gaziere, ţara este pregătită, însă unica dificultate ar fi preţul de achiziţionare al gazelor naturale din sursele alternative. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TV8, relatează Radio Moldova.

„Fiindcă suntem martori la evoluţiile dinamice pe pieţele gazelor naturale, în special în Europa este un deficit de gaze naturale, sunt scăzute furnizările de gaze prin conducte, dar pentru Republica Moldova infrastructura gazieră este pregătită. Avem 4 puncte de interconectare, putem primi gaze atât din România, Ucraina, prin conducta transbalcanică, şi, respectiv suntem conectaţi şi la anumite posibilităţi de furnizare a gazelor naturale prin scuarul sudic. Prima problemă este resursa. De unde vom lua gaz în cazul în care trebuie o alternativă şi respectiv, la ce preţ”, a explicat Vadim Ceban.

Şeful de la Moldovagaz a mai spus că recenta solicitare înaintată Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică privind majorarea cu 45 la sută a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali este motivată de MoldovaGaz prin costuri mari de import. El a mai spus preţul de achiziţie a gazelor de la Gazprom în luna august ar putea creşte. 

Comentarii