Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

23 Feb. 2022 / 18:23

Şeful Moldovagaz declară că nu a recunoscut niciodată datoriile companiei Tiraspoltransgaz (VIDEO)

Conducerea companiei „Moldovagaz” respinge acuzaţiile că şi-ar fi asumat datoriile regiunii transnistrene. Asta după ce s-a produs scurgerea de informaţii care indică faptul că „Moldovagaz” urmează să achite gazele livrate în stânga Nistrului. Directorul Vadim Ceban a făcut unele precizări privind contractul cu Tiraspoltransgaz, relatează Moldova 1.


În documentul desecretizat în urma scurgerii de informaţii este specificat că societatea Moldovagaz trebuie să încheie un contract cu Tiraspoltransgaz pentru un volum anual de 2,06 miliarde de metri cubi de gaze şi să achite acest volum gigantului rus Gazprom.

La fel, într-un tabel sunt reprezentate livrările lunare pentru regiunea separatistă, de exemplu în ultimele două luni ale anului trecut, în stânga Nistrului au ajuns peste 400 de milioane de metri cubi, iar în perioada ianuarie-octombrie 2022, Tiraspolul va scoate din conducta care intră mai întâi prin Transnistria peste 1,6 miliarde de metri cubi.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că Moldovagaz nu a recunoscut niciodată datoriile pe care le-a înregistrat Tiraspoltransgaz. De fapt, datoriile faţă de Gazprom la gazul livrat în stânga Nistrului, sunt ale Tiraspoltransgaz.

„Potrivit condiţiilor acordului între SA Moldovagaz şi SAP Gazprom, în cazul constatării datoriei SA Moldovagaz pentru gazul livrat către SRL Tiraspoltransgaz, părţile vor întreprinde măsuri în baza unei înţelegeri în scris, pentru a transfera această datorie către SRL Tiraspoltransgaz. Pe acest subiect, există acorduri în scris, inclusiv la nivel guvernamental", a scris Ceban.

Pe de altă parte, începând cu anul 2007, Gazprom iniţiază procese împotriva Moldovagaz şi câştigă în arbitrajul de la Moscova, privind datoria la livrările de gaze, provocată de regiunea transnistreană. Tiraspolul nu plăteşte gazul din 2006 şi a adunat restanţe de aproximativ 7 miliarde de dolari.

Vă reamintim că Gazprom are 50 la sută din acţiunile Moldovagaz, mai mult, administrează şi cota de 13,44% a Tiraspolului. Agenţia Proprietiţi Publice de la Chişinău deţine 35,33 la sută din acţiuni.

Comentarii