Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

04 Aug. 2022 / 20:20

Radio Moldova: Sistemele de irigare din Republica Moldova ar putea fi reabilitate cu susţinerea partenerilor externi

Un Plan Naţional pentru reabilitarea sistemelor de irigare va fi implementat în Republica Moldova, anunţă Ministerul Agriculturii. Potrivit autorităţilor, această măsură este extrem de necesară în condiţiile în care avem tot mai mulţi ani secetoşi, iar agricultorii abia de mai fac faţă provocărilor. Pe de altă parte, producători agricoli apreciază aceste acţiuni, însă precizează că sunt necesare şi alte măsuri, cum ar fi, de exemplu, accesul facilitat la sursele de apă pentru irigare, relatează Radio Moldova.

Pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigare sunt necesare sute de milioane de euro, iar Fondul de Subvenţionare în Agricultură nu dispune de asemenea mijloace financiare, astfel este nevoie de suport din partea partenerilor de dezvoltare. În ceea ce priveşte irigarea din iazuri şi lacuri de acumulare va fi luată o decizie pentru facilitarea accesului agenţilor economici la aceste surse de apă, a menţionat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„În ceea ce priveşte irigarea mare din lacuri trebuie de făcut un Program Naţional cu ajutorul partenerilor noştri de dezvoltare pentru că este vorba de sute de milioane de euro şui Republica Moldova astăzi nu-şi poate permite. Fondul de subvenţionare este prea mic ca să ne implicăm în procese atât de mari, în susţinere sistemelor de irigare. Noi avem 4.400 de lacuri, dintre ele 561 au regulamente de fundare. Prin Comisia Situaţii Excepţionale (CSE) va fi trecută o decizie de acces uşurat la apă a agenţilor economici. Acum, cât de curând vom face ca să-i susţinem să poată lua apă să-şi irige livezile”, a spus Vladimir Bolea.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, menţionează că reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este un proces lung şi costisitor, însă, în condiţiile secetei agricultorii au nevoie urgent de acces la resursele de apă.

„Acestea sunt proiecte mare, care evident trebuie să fie puse în discuţie, aprobate şi realizate, dar noi agricultorii, inclusiv cei din Asociaţia „Moldova Fruct”, pe care eu o reprezint, suntem foarte nemulţumiţi de birocratizarea foarte mare în ceea ce priveşte accesul la apă şi evident eliberarea autorizaţiilor şi aşa mai departe”, a spus Vitalie Gorincioi.

Programul de îmbunătăţiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025, care prevede şi stimularea reabilitării sistemelor de irigare, precizează şefa Serviciului îmbunătăţiri funciare, Angela Dogotari.

„În cadrul acestui program sunt stabilite activităţi ce ţin de stimularea reabilitării sistemelor de irigare şi de secare, în scopul atenuării secetei pedologice. În acest sens s-a stabilit un indicator de performanţă - majorarea suprafeţelor irigate pe o suprafaţă de circa 68 de mii de hectare, care va atenua seceta pedologică a solului”, a spus Angela Dogotari.

Conform datelor Agenţiei Apele Moldovei, în prezent în Republica Moldova sunt 78 de sisteme centralizate de irigare, care acoperă 130 de mii de hectare.

Comentarii