Ştiri

Sursa imaginii: Moldpres

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

08 Aug. 2022 / 20:10

Statul moldovean sechetrează bunuri în contul datoriilor, dar nu le poate comercializa

Serviciul Fiscal de Stat nu dispune de instrumente legale care să permită comercializarea bunurilor sechestrate în contul restanţelor la impozite ale agenţilor economici, motiv pentru care în contul anului 2021 s-au ratat încasări de peste 135 de milioane de lei, relatează portalul Anticoruptie.md.

Potrivit unui raport de audit al Curţii de Conturi, la sfârşitul anului 2021 fuseseră sechestrate bunuri în valoare de 136,7 milioane de lei, care nu au fost vândute pentru că nu există instrumente legale.

Tot Curtea de Conturi a relevat că în 2021, restanţele la impozite erau de peste un miliar de lei, din care se recuperase un pic pentru 14%. În general, restanţele la impozite şi taxe sunt în creştere: în anul 2020, volumul acestora a crescut cu 31%, iar în anul 2021 cu 30,3%.
Tot din lipsa instrumentelor legale, multe instituţii de învăţământ din R. Moldova nu-şi recuperează cheltuielile de la elevii care au învăţat din contul bugetului de stat, dar au fost exmatriculaţi. Un raport al Curţii de Conturi arată că, doar în 2021, statul ar fi trebuit să recupereze aproape 45 de milioane de lei pentru instruire de la elevii şi studenţii care fie au abandonat studiile, fie au fost daţi afară pentru note proaste, a relatat Europa Liberă.

Returnarea banilor este cerută în baza unei hotărâri de guvern veche de peste 20 de ani (HG 923 din 04.09.2001) care însă nu a fost modificată pentru a include şi un mecanism eficient de recuperare a banilor.

Secretarul general al Ministerul Educaţiei Nadejda Velişco a declarat pentru Europa Libere că se testează o nouă formulă de finanţare a învăţământului superior, aprobată acum d ani, care prevede întoarcerea banilor în bugetul de stat, în cazul în care studentul abandonează studiile sau este exmatriculat.

Comentarii