Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

17 Aug. 2022 / 21:45

USAID acordă 63 milioane de dolari SUA Republicii Moldova pentru a face faţă multiplelor crize

Şeful Misiunii USAID Moldova Scott Hocklander şi Ministrul Finanţelor Dumitru Budianschi au semnat Amendamentele la Acordurile de Asistenţă din 2016, completând bugetul USAID pentru programe de dezvoltare în Republica Moldova cu suma adiţională de 63 de milioane de dolari SUA. Aceste fonduri sunt oferite de către USAID pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european, acum în calitate de stat candidat la aderare, şi drept răspuns la multiplele crize cu care se confruntă Republica Moldova după invazia nejustificată şi brutală a Rusiei în Ucraina.

Majoritatea fondurilor, 46,3 milioane de dolari, vor contribui la creşterea economică durabilă a Republicii Moldova şi vor ajuta economia moldovenească să devină mai rezilientă. Banii vor fi utilizaţi la accelerarea securităţii energetice, implementarea noilor tehnologii şi inovaţii în economie, extinderea reformelor favorabile mediului de afaceri şi comerţ şi reducerea zonelor vulnerabile în faţa corupţiei, îmbunătăţirea rezilienţei şi competitivităţii sectorului agricol.

În acelaşi timp, 16,7 de milioane vor fi destinate programelor de consolidare a democraţiei participative şi guvernanţei: susţinerea instituţiilor mass-media independente, extinderea suportului pentru procesele electorale credibile şi concurenţa politică echitabilă, amplificarea reformelor actuale din sistemul justiţiei, sprijinirea administraţiilor locale în gestionarea fluxului de refugiaţi.

„Invazia brutală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiţionale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru faţă de poporul moldovenesc şi să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv şi de succes. Sperăm că aceste fonduri adiţionale vor contribui la rezilienţa Moldovei şi vor ajuta această ţară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”, a declarat Scott Hocklander.

Cu introducerea acestor amendamente, suma totală a grantului oferit de SUA în cadrul Acordurilor de Asistenţă semnate în 2016 va atinge 153,2 de milioane de dolari SUA.

USAID a oferit asistenţă pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova începând cu anul 1992. În ultimii 30 de ani, totalitatea investiţiilor USAID în dezvoltarea economiei şi democraţiei Republicii Moldova constituie peste 600 de milioane de dolari SUA.

Comentarii