Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Economic

24 Noi. 2022 / 13:07

Veşti bune pentru şoferi. Benzina şi motorina continuă să se ieftinească

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a publicat noile preţuri plafon la carburanţi pentru vineri, relatează Moldova 1.

Astfel pentru un litru de benzină vom scoate mâine din buzunare 25 de lei şi 52 de bani, cu 21 de bani mai puţin. Iar motorina va fi vândută cu 20 de bani mai puţin decât astăzi şi va ajunge la 25 de lei şi 55 de bani.

Amintim că, pe parcursul anului au avut loc un val de scumpiri la carburanţi, în luna iunie fiind atins un nivel istoric al preţurilor. Un litru de benzină ajungând să costa aproape 34 de lei, iar un litru de motorină aproape 33 de lei.

După o perioadă în care bursele internaţionale au reacţionat negativ la planurile occidentului de a renunţa începând cu 5 decembrie la ţiţeiul rusesc şi din 5 februarie la produsele petroliere derivate, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă la moment o scădere mai pronunţată a preţurilor la nivel internaţional.

Contrar prognozelor anterioare, precum că rafinăriile europene se vor confrunta cu un deficit din cauza interdicţiei UE asupra petrolului rusesc, actualmente se observă o aprovizionare suficientă a acestora cu ţiţei. După cum menţionează Bloomberg, pieţele sunt puternic influenţate de discuţiile între Arabia Saudită şi alte state membre OPEC privind o posibilă majorare a producţiei de petrol, precum şi mesajele potrivit cărora China şi-a înăsprit restricţiile sanitare, fapt care ar putea să afecteze perspectivele privind cererea mondială de ţiţei.

În consecinţă, pe parcursul ultimelor circa 10 zile cotaţiile Platts au scăzut semnificativ, ajungând sub nivelul de 900 $/tona la benzină şi sub 1000 de $/tona la motorină.

Comentarii