Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

06 Aug. 2022 / 16:23

Astăzi se împlinesc 77 de ani de la primul atac nuclear din istorie (VIDEO)

Pe 6 august 1945, SUA a lansat bomba „Little Boy” asupra oraşului Hiroshima din Japonia. Atacul a lăsat aproximativ 140.000 de morţi. Trei zile mai târziu, pe 9 august, o a doua bombă atomică americană, „Fat Man”, a fost lansată asupra oraşului Nagasaki, provocând încă 74.000 de morţi.


„În urmă cu şaptezeci şi şapte de ani, zeci de mii de oameni au fost ucişi în acest oraş, cât ai clipi. Femei, copii şi bărbaţi au fost incinerate într-un incendiu infernal. Clădirile s-au transformat în praf, iar cei care au supravieţuit au fost blestemaţi cu o moştenire radioactivă urmată de probleme de sănătate şi marcate de cicatrici revelatoare pe corpurile lor. În apogeul Războiului Rece, şcolarii au învăţat să se ascundă sub bănci, dar liderii nu se pot ascunde de responsabilităţile lor. Mesajul meu pentru ei este simplu: luaţi opţiunea nucleară de pe masă, pentru totdeauna”, a spus Antonio Guterres, şeful ONU

Antonio Guterres a devenit primul şef al ONU care în ultimii 12 ani a participat la evenimentul de comemorare a victimelor. În discursul său, oficialul a menţionat că lumea nu trebuie să uite niciodată ce s-a întâmplat aici, iar memoria celor care au murit şi moştenirea celor care au supravieţuit nu se vor stinge niciodată.

La data atacurilor, războiul se încheiase în Europa, însă Japonia încă se afla în stare de conflict cu trupele aliate. Cele două deflagranţii atomice au dus la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 15 august 1945, împăratul japonez a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor. 

 

Comentarii