Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

06 Aug. 2022 / 15:40

Atacurile asupra oraşelor Nikolaev, Harkov şi Nikopol continuă (VIDEO)

În urma bombardamentelor din apropierea zonei industriale a centralei nucleare din Zaporojie, un reactor a fost deconectat de la sistemul de alimentare electrică, iar centrala lucrează cu riscul încălcării standardelor de siguranţă. În cea de-a 164-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina, forţele Kremlinului au continuat atacurile asupra oraşelor Nikolaev, Harkov şi Nikopol, dar şi în regiunea Doneţk. Autorităţile locale au raportat zeci de răniţi, datele în permanenţă se actualizează, transmite Mesager.


Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei. O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând deconectarea de la sistemul de alimentare şi transferarea în rezervă a reactorului nr. 4, lucru anunţat de şeful centralei. Totodată, potrivit operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, din această dimineaţă, centrala nucleară Zaporojie funcţionează cu riscul de a încălca standardele de siguranţă împotriva radiaţiilor şi incendiului. Volodimir Zelenski a declarat că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru "actul de teroare" de la centrala nucleară ucraineană.

„Soldaţii ruşi au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa - au tras de două ori în centrala nucleară din Zaporojie. Este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru şi orice bombardament asupra ei este o crimă deschisă, nesăbuită, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte răspundere pentru crearea unei ameninţări la adresa unei centrale nucleare.

De asemenea, preşedintele ucrainean a menţionat că situaţia de pe piaţa de energie este o manifestare a politicii deliberate anti-europene a Rusiei. Totodată, Zelenski susţine că în loc să furnizeze gaze pe teritoriul Europei în conformitate cu obligaţiile contractuale, Rusia arde în van acest combustibil, şi asta s-ar întâmpla de mai bine de o săptămână.

„Aceasta este o manifestare a politicii anti-umane a Rusiei şi este efectul vechilor greşeli ale europenilor care nu au vrut să vadă că Gazprom, gazoductele ruseşti care ocolesc Ucraina sunt aceleaşi arme pentru Rusia ca şi tancurile şi artileria. Şi fiecare dintre noi, fiecare din Europa este o ţintă pentru ei”.

Potrivit Ministerului Britanic al Apărării, în viitorul apropiat va începe o nouă fază a războiului, al cărui front principal, cu o lungime de aproximativ 350 de kilometri, se va afla în sudul Ucrainei. De asemenea, armata rusă şi-ar fi transferat în acea zonă 25.000 de militari, dintre care 10.000 se află pe malul de vest al Niprului. Scopul lor ar fi încercuirea oraşului Nikolaev, relatează The Times.

 

 

Comentarii