Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Internaţional

03 Oct. 2022 / 07:51

Autorităţile daneze: Scurgerea de gaze din conducta Nord Stream 1 a fost oprită

În conducta avariată Nord Stream 1 presiunea a fost stabilizată, au anunţat autorităţile din Danemarca pe 2 octombrie, adăugând că scurgerea de gaze naturale a fost acum oprită, potrivit Europa Liberă.

Săptămâna trecută au fost descoperite patru fisuri pe conductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca şi Suedia. Deşi niciuna dintre aceste conducte nu era în uz în momentul în care au avut loc presupusele explozii, ele erau pline de gaz care a ieşit la suprafaţa Mării Baltice începând cu 26 septembrie. 

La 1 octombrie, Agenţia daneză pentru energie a anunţat că gazul nu mai curgea din conducta Nord Stream 2. Trei scurgeri - două în zona daneză şi una în zona suedeză - au fost descoperite săptămâna trecută în cele două mari conducte ruseşti submarine concepute pentru a transporta gaze naturale către Germania. Suedia a anunţat la 29 septembrie că paza sa de coastă a descoperit o a patra scurgere.

Incidentele au loc pe fondul creşterii tensiunilor dintre Europa şi Rusia din cauza războiului din Ucraina. NATO şi Uniunea Europeană spun că scurgerile au fost cauzate de sabotaj, dar s-au abţinut până acum să dea vina direct pe Rusia.

Comentarii