Ştiri

Sursa imaginii: Profimedia

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Internaţional

08 Aug. 2022 / 15:10

China continuă exerciţiile militare în jurul Taiwanului deşi trebuia să le încheie

Armata chineză a anunţat noi exerciţii militare, luni, în apele şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului, la o zi după cele mai ample exerciţii făcute vreodată în regiune, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei, de săptămâna trecută, relatează Reuters. Conform unui comentator de la televiziunea chineză de stat, citat de CNBC, armata chineză va face „în mod regulat” exerciţii în spaţiul taiwanez pentru că „obiectivul istoric al reunificării încă poate fi realizat”.

Comandamentul Teatrului Estic de Operaţiuni al Chinei a anunţat că va face exerciţii de tip anti-submarin şi operaţiuni de asalt maritim, confirmând temeri ale analiştilor şi diplomaţilor că regimul de la Beijing va continua să menţină presiunea uriaşă pe Taiwan.

Vizita lui Nancy Pelosi, de săptămâna trecută, a înfuriat China. Regimul de la Beijing consideră că Taiwanul este teritoriu său şi răspunde cu furie la orice pretenţie de independenţă a insulei guvernată în mod democratic.

Durata şi locul precis al acestor exerciţii nu sunt încă cunoscute, însă Taiwanul şi-a relaxat deja restricţiile de zbor din apropierea a şase spaţii de exerciţiu ale armatei chineze.

Cu puţin timp înainte de anunţul chinezilor, preşedinta taiwaneză, Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu prim-ministrul Saint Vincent şi Grenadinelor, Ralph Gonsalves, căruia i-a spus că decizia sa de a vizita insula în ciuda ameninţărilor chineze a impresionat-o. 

„Premierul Gonsalves a spus, în ultimele zile, că exerciţiile miltiare chineze nu îl vor opri din a-şi vizita prietenii din Taiwan. Aceste cuvinte ne-au mişcat profund”, a spus Tsai.

Nu este încă clar dacă Tsai l-a invitat pe Gonsalves înainte sau după vizita lui Pelosi – „Nu facem publice comunicări sau planificări interne între guverne”, a transmis ministerul taiwanez de externe.

China a tras 11 rachete balistice de-a lungul celor patru zile de exerciţii, iar nave şi avioane de război chineze, împreună cu drone, au înconjurat insula şi au acţionat constant în jurul spaţiului taiwanez.

Comentarii