Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

06 Iul. 2022 / 22:05

Consiliul Europei: Personalul rus pleacă din Strasbourg

Un grup de angajaţi de la reprezentanţa rusă de la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc şi să părăsească teritoriul francez, la trei luni după ce Moscova a fost expulzată din Consiliul Europei, potrivit AFP, citat de Hotnews.

„În urma excluderii Federaţiei Ruse din Consiliul Europei în martie anul trecut şi a închiderii ulterioare a reprezentanţei sale de la Strasbourg, acest zbor de repatriere organizat de Rusia a permis personalului şi familiilor să părăsească definitiv teritoriul francez", a precizat Ministerul de Externe.

Întrebat, ministerul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de persoane în cauză, la ora exactă sau la aeroportul de unde au plecat.

Diverse surse contactate de AFP la Strasbourg sau la Paris nu au comentat informaţia.

În jurul orei 18.30 (16.30 GMT), strada pe care se află ambasada Rusiei la Strasbourg, oraş din estul Franţei unde îşi are sediul instituţia europeană, a fost blocată de dube ale poliţiei, a constatat un reporter AFP.

Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightRadar24, „un avion oficial rusesc” urma să sosească la sfârşitul după-amiezii pe aeroportul internaţional Basel-Mulhouse, situat la aproximativ 130 de kilometri de Strasbourg.

AFP a precizat că mai multe autocare erau parcate în faţa ambasadei, precum şi o duzină de motociclişti din cadrul forţelor de poliţie.

Potrivit FlightRadar24, avionul a urmat o rută deosebit de lungă deasupra Turciei şi a Mediteranei înainte de a intra în spaţiul aerian francez.

Avioanele ruseşti nu mai au voie să survoleze Europa, în conformitate cu sancţiunile internaţionale impuse în urma invaziei din 24 februarie în Ucraina.

Rusia a fost expulzată oficial la 16 martie din Consiliul Europei, din care era membră din 1996, după lansarea ofensivei sale militare în Ucraina.

Consiliul Europei, care a fost înfiinţat în 1949 pentru a veghea la respectarea drepturilor omului în Europa, obişnuia să reunească aproape toate statele membre ale Uniunii Europene.

Comentarii