Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

24 Noi. 2022 / 19:35

Diplomaţia de la Chişinău a pus în discuţie la ONU subiectul deconectărilor de curent (VIDEO)

Comunitatea internaţională condamnă bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei care au provocat pana de curent din ţara noastră. Diplomaţia de la Chişinău a pus subiectul în discuţie la Organizaţia Naţiunilor Unite. Totuşi ambasadorul rus din Republica Moldova, Oleg Vasneţov justifică atacurile care ţintesc infrastructura civilă ucraineană, relatează Moldova 1.


Ministrul de externe Nicu Popescu i-a transmis ambasadorului rus Oleg Vasneţov protestul privind bombardarea infrastructurii energetice ucrainene care a creat deficit de electricitate în Republica Moldova. Vasneţov a justificat atacurile prin faptul că Occidentul înarmează Ucraina şi susţine că de fapt ucrainenii bombardează teritoriul Federaţiei Ruse.

Vasneţov se referă la regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Crimeea pe care le-a ocupat armata rusă. Ambasadorul rus a încercat să-i convingă pe diplomaţii moldoveni că acţiunile militare nu implică riscuri pentru Republica Moldova. Totuşi ministrul Popescu i-a explicat există consecinţe directe.

„Absolut fiecare cetăţean este afectat de lipsa de lumină, de valul de refugiaţi, de criza economică provocată de Federaţia Rusă şi acest război; de preţurile crescute la energie, şi că Federaţia Rusă prin acţiunile sale în Ucraina înrăutăţeşte situaţia fiecărui cetăţean al Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu.

Diplomaţia moldoveană a pus subiectul pe agenda Organizaţiei Naţiunilor Unite care condamnă bombardarea infrastructurii civile - practică de război interzisă.

„Efectele războiului împotriva Ucrainei se simt tot mai tare în ţările vecine, inclusiv în Republica Moldova. De departe, agresiunea rusă contra Ucrainei influenţează direct şi profund securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova. Atacurile continue asupra infrastructurii ucrainene au lăsat Republica Moldova în întuneric”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Gheorghe Leucă.

„În Republica Moldova, aceste atacuri au provocat o pană de curent în multe regiuni ale ţării şi acest lucru se întâmplă într-un context şi aşa complicat. În rezultatul şantajul energetic rusesc, mai bine de o lună, România aprovizionează Republica Moldova cu 80-90 la sută din necesarul de electricitate”, spune ambasadorul României la ONU, Cornel Feruţă.

„Oamenii din Republica Moldova la fel suferă consecinţe, atacurile au provocat o pană de curent în Republica Moldova, ţară care deja se confruntă cu o penurie de energie. Naţiunile Unite condamnă ferm aceste atacuri şi solicită ca Rusia să le oprească imediat. Trebuie să existe răspundere pentru orice violare a legilor războiului”, spune subsecretarul general al ONU, Rose Mary Dicarlo.

Din cauza bombardamentelor ruseşti din Ucraina, frecvenţa din sistemul ţării vecine a scăzut brusc şi pentru că reţelele sunt interconectate, s-a produs perturbarea şi în sistemul de transport moldovean, linia de înaltă tensiune care asigură aprovizionarea cu energie din România s-a deconectat automat.

Comentarii