Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

22 Sep. 2022 / 10:37

Femeile din Iran îşi ard hijaburile. Proteste uriaşe după ce Masha Amini a murit pentru ca nu îşi legase corect vălul

Mii de persoane au ieşit pe străzi marţi seara pentru a protesta în zeci de oraşe din Iran după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de 22 de ani care se afla în custodia poliţiei moralităţii, scrie CNN.

În filmările distribuite pe reţelele sociale se poate observa cum mulţimea adunată în centrul oraşului Kerman aplaudă şi o încurajează pe o femeie care îşi taie părul descoperit, acesta fiind doar unul dintre protestele organizate în mai multe regiuni din Iran. Filmarea îi arată pe protestatari, majoritatea bărbaţi, strigând: „Femei, viaţă, libertate”. Alţii se luptă cu forţele de securitate, dau foc eşarfelor şi distrug afişe care îl înfăţişează pe Liderul Suprem al ţării, Ali Khamenei, şi strigă: „Moarte dictatorului!”

Aproape în toate oraşele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, precum în Kermanshah şi Hamedan, s-au organizat demonstraţii de stradă.

Cel puţin cinci protestatari au fost împuşcaţi mortal în timpul demonstraţiilor din regiunea kurdă în ultimele zile, potrivit Organizaţiei Hengaw pentru Drepturile Omului. Potrivit organizaţiei, alte 75 de persoane au fost rănite în oraşele în care s-au organizat proteste în timpul weekendului. Protestele au erupt după moartea lui Mahsa Amini, care a fost oprită şi reţinută de „poliţia moralităţii” din Iran.

Amini era cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliţişti pentru că ar fi încălcat legea iraniană care le cere femeilor să îşi acopere capul, mâinile şi picioarele. Oficialii iranieni au spus că Amini a murit vineri după ce a suferit un atac de cord şi a intrat în comă în timpul arestului. Familia ei a spus, însă, că femeia nu avea probleme cu inima, potrivit Emtedad news. Filmările distribuite de media de stat din Iran o arată pe Amini prăbuşindu-se într-un centru de „reeducare”, acolo unde a fost trimisă pentru a fi „îndrumată” cu privire la ţinuta sa.

Au apărut relatări potrivit cărora poliţiştii au bătut-o pe Amini cu un baston şi au dat-o cu capul de una dintre maşinile lor, potrivit Înaltului Comisar interimar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada al-Nashif, scrie BBC.

În timpul conferinţei de presă de luni, comandantul poţiţiei din Teheran, Hossein Rahimi, a respins „acuzaţiile false” aduse poliţiei iraniene, precizând că au „făcut totul” pentru a o ţine pe Amini în viaţă. Rahimi a adăugat că Amini nu a fost rănită fizic cât a fost în arestul poliţiei, spunând că moartea ei este un incident „nefericit”.


 

Comentarii