Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

07 Aug. 2022 / 17:32

Întreprinderile industriale din vecinătatea oraşului Nikolaev au fost atacate în această dimineaţă (VIDEO)

În această dimineaţă, forţele Kremlinului au atacat întreprinderile industriale din vecinătatea oraşului Nikolaev. În cea de-a 165-a zi a invaziei ruse în Ucraina, rachetele au lovit din nou oraşul Harkov, iar în regiunea Dnipropetrovsk au fost înregistrate victime după bombardamentele nocturne. De asemenea, situaţia în jurul centralei de la Zaporojie devine tot mai alarmantă, după ce şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a subliniat riscul foarte real al unui dezastru nuclear, transmite Mesager.

După recentele bombardamente ale ruşilor de la centrala din Zaporojie, riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. La rândul său, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, susţine că bombardamentele ruse au afectat grav secţia de azot-oxigen a centralei şi că există „un risc serios” privind funcţionarea în siguranţă a acesteia. Între timp, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat atacul ruşilor şi le-a cerut să permită accesul inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

 „Din păcate, avem o înrăutăţire semnificativă a situaţiei în jurul centralei de la Zaporojie. Soldaţii ruşi au devenit primii din lume care au folosit o centrală nucleară pentru teroare, ea fiind cea mai mare din Europa! Vom atrage atenţia întregii lumi asupra acestui lucru şi vom insista asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru crearea unei astfel de ameninţări globale”, menţionează Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Alte patru nave cu producţie ucraineană au părăsit porturile din Odesa şi Ciornomorsk. La bordul navelor se află aproximativ 170 de mii de tone de produse agricole. Navele se îndreaptă în porturile din Italia, China şi Turcia. Anunţul a fost făcut de ministrul ucrainean al insfrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Autorităţile de la Kiev  intenţionează să mai deschidă un port din Marea Neagră, iar datorită acestui lucru, Ucraina va putea exporta lunar cel puţin până la 3 milioane de tone de producţie agricolă.

 „Porturile noastre de la Marea Neagră funcţionează din nou. Cu toate acestea, riscul cheie de securitate nu a fost încă eliminat. Ameninţarea provocărilor ruseşti şi a atacurilor teroriste rămâne. Toată lumea ar trebui să fie conştientă de acest lucru. Dar dacă partenerii îşi îndeplinesc partea lor de angajament şi garantează securitatea aprovizionării, vom soluţiona cu adevărat criza alimentară globală”, a mai declarat Zelenski.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a raportat că forţele ruse au bombardat două districte din regiune. Cel puţin doi civili sunt răniţi şi aproape 50 de case sunt avariate în urma atacului. Rachetele au lovit şi Harkovul. Primarul din Harkov, Igor Terehov, spune că două districte ale oraşului au fost atacate de rachete ruseşti. În jurul orei 5, din cauza ameninţării unui alt bombardament inamic la Harkov, au fost declanşate sirenele. Imediat după asta au răsunat explozii puternice. Încă nu au fost raportate victime.

 

 

Comentarii