Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Internaţional

28 Iun. 2022 / 08:54

Jens Stoltenberg: NATO planifică să crească masiv numărul forţelor de reacţie rapidă

NATO a anunţat că planifică să crească masiv numărul forţelor sale de înaltă pregătire la peste 300.000 de soldaţi, scrie BBC.

În prezent forţa de reacţie rapidă a blocului are la dispoziţie 40.000 de soldaţi, mulţi dintre aceştia fiind concentraţi pe flancul estic al alianţei. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că creşterea vine în consecinţa unei ameninţări directe din partea Rusiei la adresa securităţii europene.

Oficialul a menţionat că „noul plan militar” va „îmbunătăţi drastic” apărarea estică a blocului.

Jens Stoltenberg a spus că mai multe grupuri de luptă NATO din estul Europei vor fi susţinute la „nivel de brigadă” - unităţi tactice de câteva mii de soldaţi - despre care liderul civil al blocului a spus că au scopul de a transmite Rusiei un mesaj clar de descurajare.
 
„Sunt încrezător că Moscova, preşedintele Putin, înţelege garanţiile noastre colective de securitate, înţelege consecinţele atacului unei ţări aliate NATO”, a declarat Stoltenberg reporterilor la o conferinţă de presă la Bruxelles.

Amintim că, liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marţi, la Madrid, pentru discuţii în cadrul a ceea ce mulţi se aşteaptă să fie cel mai important summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii. 

NATO a fost înfiinţată în 1949 de statele nord-americane, europene şi nordice pentru a-şi uni forţa militară în cazul unui atac din partea Uniunii Sovietice. Alianţa şi-a extins de atunci numărul de membri şi atribuţiile sale, iar după dizolvarea URSS, la începutul anilor ‘90, a început să se implice în operaţiuni militare – de la menţinerea păcii la antrenamente şi luptă – în Balcani, Africa şi Orientul Mijlociu.

Comentarii