Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

28 Iun. 2022 / 09:39

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc la Madrid

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marţi, la Madrid, pentru discuţii în cadrul a ceea ce mulţi se aşteaptă să fie cel mai important summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii, transmite Digi24.

La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregăteşte să-şi demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse. La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianţa număra doar 16 state membre, Alianţa Nord-Atlantică îşi va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declaraţiei comune a summitului.

Este de aşteptat şi ca Alianţa să întreprindă măsuri suplimentare pentru a creşte descurajarea împotriva Rusiei. Alianţa îşi va defini obiectivele şi priorităţile pentru următorul deceniu, adoptând şi adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică şi garanţiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington.

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt aşteptaţi să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate şi apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg. Summitul se va concentra pe consolidarea sprijinului militar al NATO în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina şi pe influenţa globală în creştere a Chinei.

Dar vor fi probleme dificile de abordat, în special opoziţia Turciei faţă de cererile Finlandei şi Suediei de a se alătura alianţei şi nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale naţiunilor pe fondul inflaţiei în creştere şi temerilor de recesiune, potrivit TIME.

Summitul Alianţei Nord-Atlantice este a treia reuniune de vârf a Organizaţiei din acest an, dar prima cu caracter regulat, primele două, din 25 februarie şi 24 martie, cu caracter extraordinar, fiind convocate în contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia.

 

Comentarii