Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

06 Oct. 2022 / 19:36

Mai mulţi lideri internaţionali şi experţi suspectează o înţelegere pe piaţa petrolieră dintre Kremlin şi OPEC (VIDEO)

Reacţiile nu au întârziat să apară, după decizia anunţată ieri de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi de a reduce producţia de ţiţei cu două la sută oferta globală. Experţii susţin că aceasta ar fi o înţelegere cu Rusia şi este un răspuns la plafonarea preţului petrolului rusesc de către Bruxelles, în noul său pachet de sancţiuni aprobat, potrivit Mesager.

Mai mulţi lideri internaţionali şi experţi suspectează o înţelegere pe piaţa petrolieră dintre Kremlin şi ţările membre ale OPEC-ului. Reprezentanţii ţărilor membre au negat aceste insinuări şi susţin că acordul este necesar în primul rând pentru a putea răspunde la creşterea ratelor dobânzilor în Occident şi la încetinirea economiei globale.

„Nu există nicio înţelegere cu Putin. O spun în calitate de ministru saudit al energiei şi sunt sigur că aproape toţi cei de aici sunt producători pe termen lung şi vreau să spun în numele tuturor că intenţionăm să ne asigurăm că avem o piaţă stabilă şi sustenabilă, care nu va inhiba investiţiile. Şi trebuie să acţionăm cu bună ştiinţă”, a afirmat Abdulaziz Bin Salman, ministrul saudit al Energiei.

Administraţia Biden a catalogat decizia drept una mioapă şi care nu va face decât să adâncească şi mai mult criza energetică. Măsura anunţată de organizaţie ar putea declanşa un răspuns din partea Washingtonului. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri că ţara sa va munci în continuare pentru a se asigura că vor exista suficiente resurse energetice pe piaţă, iar preţurile nu vor spori.

„După cum ştiţi, am intrat şi în rezerva noastră strategică de petrol pentru a ne asigura că energie este pe piaţă şi, de asemenea, pentru a stabiliza preţurile. Într-adevăr, preţurile energiei au scăzut ca urmare a eforturilor depuse. Cât ţine de raportul cu OPEC, ne-am prezentat punctul de vedere. Lucrăm în fiecare zi pentru furnizarea de energie de oriunde este rentabil pentru a acoperi cererea şi pentru a menţine preţurile scăzute”, a precizat Antony Blinken.

Amintim că Ţările membre OPECA au convenit reducerea producţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, în contextul în care oferta mare de pe piaţă generează o concurenţă extrem de strânsă. Imediat după anunţarea deciziei colective, preţurile la petrol la bursa din Londra au crescut uşor până la 92 de dolari per baril.

 

 

Comentarii