Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

22 Sep. 2022 / 20:03

Polonia a început să distribuie pastile de iod, după bombardamentele repetate din jurul centralei Zaporojie

Îngrijorate de bombardamentele repetate de la centrala nucleară din Zaporojie, autorităţile poloneze au început să distribuie tablete de iod pompierilor regionali pentru a le da oamenilor în caz de expunere la radiaţii, a anunţat joi ministrul de Interne de la Varşovia, potrivit Reuters.

Iodul este considerat o modalitate de protecţie a organismului împotriva unor afecţiuni precum cancerul tiroidian, în caz de expunere la radiaţii. Bombardamentele de la centrala Zaporojie, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, au avariat clădirile din apropierea celor şase reactoare şi au tăiat cablurile de alimentare cu energie electrică, creând riscul producerii unei catastrofe nucleare care ar afecta ţările vecine. „După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, am decis (…) din timp să luăm măsuri de protecţie, pentru a distribui iod”, a declarat ministrul adjunct de Interne,

Blazej Pobozy, pentru postul privat de televiziune Radio Zet. „Aş dori să îi asigur pe toţi cetăţenii că acestea sunt acţiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situaţii care… sper că nu se va întâmpla”, a adăugat oficialul guvernamental polonez. Invazia rusă în Ucraina a creat panică în fostele state-satelit ale Uniunii Sovietice, iar ameninţarea preşedintelui rus Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare i-a făcut deja pe locuitorii acestor ţări să se grăbească, în primele etape ale războiului, să-şi facă provizii de iod. Joi, guvernatorul regional Oleksandr Starukh a anunţat că armata rusă a lansat nouă rachete asupra oraşului Zaporojie, care au lovit un hotel şi o centrală electrică.
 

Comentarii