Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

23 Sep. 2022 / 08:24

Pretinse referendumuri în patru regiuni din Ucraina (VIDEO)

Rusia a deschis calea pentru anexarea oficială a unor zone din teritoriul ucrainean, susţinând planurile de referendum în zonele controlate de soldaţii săi, într-o provocare directă a Occidentului, care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, relatează Reuters, citat de digi24. NATO a condamnat planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială".

Autoproclamele republici Doneţk (DPR) şi Lugansk (LPR), pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente chiar înainte de invazie, şi oficialii instalaţi de Rusia în regiunile Herson şi Zaporojie au cerut să se voteze în mai puţin de 24 de ore.

Oficialii de la Lugansk, Doneţk şi Herson au spus că referendumurile vor avea loc în câteva zile – de vineri, 23 septembrie, până luni, 27 septembrie.

Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.

Întrebat despre referendumuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus: „De la începutul operaţiunii... am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-şi decidă soarta, iar întreaga situaţie actuală confirmă că vor să fie stăpâni soarta lor”.

Dmitri Medvedev, care a ocupat funcţia de preşedinte al Rusiei din 2008 până în 2012 şi acum este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a susţinut referendumurile, despre care el a spus că vor schimba calea istoriei Rusiei şi vor permite Kremlinului mai multe opţiuni pentru apărarea a ceea ce a spus el că va deveni teritoriu rusesc.

NATO a condamnat planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Comentarii