Ştiri

Sursa imaginii: unian.net

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Internaţional

04 Aug. 2022 / 17:35

Război în Ucraina: Forţele ruse au provocat distrugeri în mai multe localităţi din regiunea Harkov (VIDEO)

Rusia îşi continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Deşi situaţia de pe întreaga linie a frontului se stabilizase uşor în ultimele zile, potrivit Statului Major ucrainean, forţele ruse au reluat atacurile de amploare în mai multe părţi ale Ucrainei. Ocupanţii fac uz de artileria grea, lansatoare de rachete multiple, tancuri şi aviaţie. Volodimir Zelenski a solicitat sprijinul Chinei pentru a pune capăt acestui război, informează Moldova 1.


În Donbas, armata rusă împreună cu forţele separatiste fac uz de toată tehnica aflată în dotare pentru a înainta în cel puţin pe trei direcţii, însă fără mari succese. Se duc lupte active la periferia oraşului Bahmut, unde ruşii au aplicat şi lovituri aeriene în apropiere de Iakovlevka, Soledar şi Kodema. Oraşul în sine este pe jumătate gol. Aflaţi în pericol, unii oameni totuşi nu vor să-şi abandoneze casele.

„Există bombardamente în fiecare zi. Nu ştiu la ce să mă aştept. A fost greu, dar acum e şi mai rău. Am o locuinţă aici, cel puţin nu sunt un boschetar fără adăpost, asta chiar de ar fi şi în ruină. Dacă plec, ce voi mai avea?”.

La Nikolaev s-au auzit din nou explozii şi a răsunat alarma de raid aerian, a declarat primarul oraşului Alexander Senkevici. În direcţia Seversk, inamicul a tras din artilerie în districte ale Cernigovului şi regiunii Sumî. Ruşii au provocat mai multe distrugeri într-o serie de localităţi din regiunea Harkov folosind tancuri, tunuri şi lansatoare de rachete.

Statul Major al Armatei Ucrainene raportează că Republica Belarus se află în proces de verificare a pregătirii de luptă a forţelor sale armate şi îşi consolidează paza pe mai multe sectoare ale hotarului comun. În apele Mării Negre şi Azov, două nave ruseşti purtătoare de rachete de croazieră sunt pregătite pentru utilizarea armelor de înaltă precizie.

Între timp, nava Razoni cu cele 26 de mii de tone de porumb ucrainean şi-a continuat drumul spre Liban după ce a fost inspectată de oficiali din mai multe ţări.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a catalogat drept „dezgustător” comportamentul fostului cancelar german, Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o „soluţie negociată” a războiului şi a anunţat într-un interviu acordat unei publicaţii din Hong Kong, că Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia.

„Este o ţară cu o populaţie mare şi o economie puternică. Deci poate influenta din punct de vedere politic şi economic Rusia. În plus, China este de asemenea membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, organizaţie ce se axează pe principiul protecţiei securităţii în lume."

Ultimul bilanţ atestă că de la începutul agresiunii ruse pe scară largă, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus peste 41.500 de invadatori, 1.789 de tancuri şi 946 de sisteme de artilerie. În acelaşi timp, potrivit Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, de la începutul invaziei ruse, au murit mai mult 5300 de civili, iar alţi peste 7 mii au fost râniţi în urma acţiunilor militare.

Comentarii