Ştiri

Sursa imaginii: bbc.com

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Internaţional

23 Iun. 2022 / 16:11

Război în Ucraina: Oraşul Lisiceansk e în ruine şi ar putea fi preluat de armata rusă

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 120-a zi. Noi rachete au fost lansate de ruşi asupra regiunilor Odesa, Nicolaev, Harkov. Luptele cele mai grele se duc în estul ţării. Apărătorii ucraineni din Severodoneţk rezistă, deşi inamicul ar fi acaparat deja 85% din oraşul industrial, informează Moldova 1.

Lisiceanskul e în ruine şi ar putea fi şi el preluat de ruşi în următoarele zile. Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului livrarea urgentă de arme grele. Pe de altă parte, o nouă analiză a serviciilor secrete britanice anticipează o încetinire a înaintării forţelor militare ruse din cauza epuizării resurselor.

În cursul nopţii au fost aplicate noi lovituri asupra Harkovului, s-au înregistrat noi victime printre civili. Un incendiu de proporţii a izbucnit în Nikolaev, după ce un rezervor cu ulei de floarea-soarelui ar fi luat foc din cauza bombardamentelor. Trupele ruse continuă să avanseze spre Lisiceansk, iar voluntarii încearcă să evacueze băştinaşii.

„Ceva tocmai a explodat foarte aproape, aşa că vom merge aici şi vom verifica care este situaţia în oraş. Ieri au lovit practic toată ziua destul de aproape de unitatea de poliţie, aşa că întreaga zonă este foarte periculoasă”, a relatat voluntarul Anton Iaremciuk.

Oamenii sunt îngroziţi de cele ce se întâmplă şi aproape că şi-au pierdut toată speranţa că oraşul ar putea scăpa de invazie. Doar cu câteva lucruri şi actele necesare, sunt gata să plece din calea armelor.

„Ne dăm seama că aici nu va exista un sfârşit fericit. Ieri a explodat ceva chiar în preajma ogrăzii noastre. Suntem conştienţi că e timpul să ne abandonăm casa”.

Şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, a recunoscut că situaţia este „extrem de dificilă" şi se încearcă evacuarea civililor din oraş. Forţele ucrainene deţin Severodoneţk, dar armata rusă şi-a concentrat toate rezervele şi este gata să întreprindă asaltul final al oraşului. Luptele aprige continuă pe teritoriul uzinei chimice Azot, unde pe lângă militari se ascund şi sute de civili.

Atacurile nemiloase ale ruşilor în Donbas au drept obiectiv distrugerea şi anihilarea a tot ce este viu, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenschi, care a chemat aliaţii Ucrainei să-i ofere urgent armament modern pentru a putea tine piept Rusiei pe câmpul de luptă.

„În Donbas au loc atacuri masive aeriene şi de artilerie. Obiectivul ocupanţilor în această direcţie rămâne acelaşi - vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas. Lisiceansk, Sloveansk, Kramatorsk - ei urmăresc să transforme orice oraş în Mariupol. Complet ruinat. Acesta este motivul pentru care subliniem din nou şi din nou accelerarea livrărilor de armament către Ucraina. Paritatea pe câmpul de luptă este vitală pentru a putea opri această armată diabolică şi a o împinge dincolo de graniţele Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Între timp, serviciul britanic de informaţii al apărării consideră că dinamica Rusiei în războiul din Ucraina va încetini în următoarele luni, pe măsură ce armata acesteia îşi va epuiza resursele. Potrivit datelor ONU, de la începutul războiului, peste 8 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Peste 4 milioane de refugiaţi au ajuns în Polonia, 690 de mii de ucraineni au mers în România, iar peste 500 de mii au traversat frontiera Republicii Moldova.

Comentarii