Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Internaţional

01 Iul. 2022 / 14:40

Război în Ucraina: Situaţia din oraşul Lisiceansk este „extrem” de dificilă (VIDEO)

Invazia Rusiei în Ucraina continuă. În cea de-a 128-a zi cel puţin 18 oameni, printre care doi copii, au fost ucişi şi alte 30 de persoane au fost rănite în urma unor atacuri ale ruşilor asupra regiunii Odesa. Totodată, situaţia din oraşul Lisiceansk este „extrem de dificilă”, deoarece bombardamentele neîncetate ale forţelor ruse fac imposibilă evacuarea civililor, spun oficialii ucraineni, relatează Moldova 1.


De asemenea, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat, în adresarea sa, că forţele ucrainene au eliberat Insula Şerpilor. Informaţia a fost confirmată şi de partea rusă, însă Moscova a menţionat că trupele sale au săvârşit un „act de bunăvoinţă” şi au părăsit insula.

„Fără îndoială, Insula Şerpilor este în centrul atenţiei. Aparent, s-a vorbit la fel de mult despre această insulă abia în ziua în care nava rusă a ajuns acolo. Apoi nava a plecat - pentru totdeauna, iar acum insula este din nou liberă. Sunt recunoscător Serviciului de Informaţii şi Apărare a Ucrainei, precum şi tuturor luptătorilor”, a menţionat Volodimir Zelenski.

Rachetele ruseşti au lovit vineri dimineaţa un bloc de apartamente cu nouă etaje şi o staţiune din apropierea portului ucrainean Odesa, la Marea Neagră, cauzând moartea a cel puţin 18 persoane şi rănirea altor zeci. Despre aceasta a anunţat, pe Telegram, şeful adjunct al cancelariei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko. În acelaşi timp, potrivit martorilor, în oraşul Nicolaev s-au auzit în această dimineaţă în jur de zece explozii, din fericire fără victime, a anunţat guvernatorul Vitalii Kim. 

Totodată, preşedintele ucrainean a adăugat că Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ” spre Uniunea Europeană, prin România. Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului. Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom, scrie digi24.

„Astăzi a avut loc un alt pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Ucraina a lansat un export semnificativ de energie electrică pe teritoriul UE, prin România. Aceasta este doar prima etapă, ne pregătim să creştem oferta”, a afirmat Volodimir Zelenski.

În oraşul port Mariupol a fost descoperită o nouă groapă comună sub dărâmăturile unei clădiri rezidenţiale, care ar putea conţine peste o sută de cadavre de civili, a anunţat consilierul primarului din Mariupol, Piotr Andriuşenko. „Mormintele stradale temporare se transformă treptat în morminte permanente”, a adăugat oficialul. 

De asemenea, potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene, ruşii atacă cu tiruri de artilerie puţinele poziţii pe care ucrainenii le mai deţin la Lisiceansk şi distrug casă cu casă.

Comentarii