Ştiri

Sursa imaginii: profimedia images

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Internaţional

28 Iun. 2022 / 16:12

Război în Ucraina: Ultimul bilanţ al victimelor atacului cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciuk (VIDEO)

Războiul din Ucraina face noi victime. Sumbrul bilanţ al atacului aerian săvârşit ieri de către ruşi asupra centrului comercial din Kremenciuk indică 60 de răniţi şi aproape 20 de morţi, iar 36 de persoane sunt date dispărute. Căutările victimelor continuă. În acest context, Volodimir Zelenski a cerut din nou recunoaşterea de către comunitatea internaţională a Federaţiei Ruse drept stat sponsor al terorismului, informează Moldova 1.


Donbasul rămâne a fi scena celor mai crâncene lupte de pe întreaga linie a frontului. Forţele armate ale Ucrainei au provocat pierderi semnificative invadatorilor în direcţia Bakhmut, anunţă comandamentul militar ucrainean.

Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra centrului comercial din Kremenciuk a crescut. Potrivit informaţiilor transmise marţi de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene, aproape 20 de oameni au murit şi 59 au fost răniţi. Cei ce au scăpat cu viaţă sunt şocaţi de cele întâmplate.

„Am auzit o primă explozie, apoi o a doua după care totul a fost învăluit de fum negru”.

„Am căzut cu tot cu fiul meu pe care-l ţineam în braţe, întra-atât de puternică a fost explozia".

Eforturile de salvare sunt în desfăşurare, iar căutarea supravieţuitorilor continuă. Liderii din întreaga lume au calificat acest atac drept crimă de război. Consiliul de securitate al ONU se reuneşte astăzi pentru a discuta despre cele mai recente atacuri ale Rusiei asupra zonelor civile a statului agresat.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a denunţat lovitura cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciuk în care se aflau peste o mie de persoane, drept „act terorist" al Moscovei.

„Am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia ca stat care sponsorizează terorismul. O rezoluţie relevantă în acest sens a fost aprobată de Comitetul Senatului SUA, decizia legală finală poate fi însă adoptată doar de către Departamentul de Stat. Şi o astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie susţinută de întreaga lume democratică. Le-am spus asta şi participanţilor la Summitul G7, care a avut loc în Germania”, a relatat Volodimir Zelenski.

Potrivit Statului Major ucrainean, armata a provocat pierderi importante invadatorilor în direcţia Bahmut, au fost respinse şi atacurile în direcţia Sloviansk. În regiunea Doneţk, forţele ruse, cu sprijinul artileriei, încearcă să blocheze oraşul Lisiceansk.

Pentru a sprijini operaţiunile ofensive, inamicul a întărit gruparea de artilerie, aplicând lovituri continue asupra poziţiilor apărătorilor şi infrastructurii civile. În direcţia Kramatorsk, ruşii au bombardat zona aşezării Maiaki. Serviciile de securitate ale Ucrainei susţin că în Republica Belarus, subdiviziuni separate ale forţelor armate ale Rusiei pregătesc grupuri de sabotaj şi recunoaştere pentru operaţiuni ulterioare pe teritoriul ucrainean.

Riscul aplicării de noi lovituri aeriene ruseşti rămâne extrem de ridicat. În prezent, doar trei porturi mai operează în Ucraina, iar capacitatea lor este mică, a declarat Dmitro Barinov, şeful adjunct al Administraţiei Porturilor Maritime. Oficialul susţine că activitatea acestor porturi este „incomparabilă" cu cea a porturilor mari industriale pe care forţele ruse le blochează în prezent în Marea Neagră.


 

Comentarii