Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Internaţional

23 Iun. 2022 / 07:00

Revista Presei: Germania a trimis armament greu în Ucraina

Presa internaţională este în continuare atentă la războiul sângeros din Ucraina, în special la schimbarea de atitudine a Germaniei care a livrat deja armament greu ucrainenilorc Ce alte evenimente au marcat ziua de 22 iunie, aflaţi din Revista presei, realizată de jurnalistul Nicolae Chicu pentru Radio Moldova.

Germanii au decis să să trimită armament greu în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a susţinut, miercuri, crearea unui „plan Marshall” pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia acestei ţări „va costa miliarde şi se va întinde pe mai multe generaţii”, punctează AFP. „La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie”, a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO, precizează AFP, adăugând că „va fi nevoie de mai multe miliarde suplimentare de euro şi de dolari, iar aceasta vreme de ani”.
Între timp, germanii s-au decis, totuşi să trimită armament greu în Ucraina, scrie agenţia Ucraineană UNIAN. Ministrul de interne al Ucrainei, Alexey Resnikov, a anunţat pe Twitter că o serie de unităţi de artilerie Panzerhaubitze 2000 germane au ajuns pe câmpul de luptă. Este practic prima livrare de arme importantă a germanilor, după 4 luni de la agresiunea militară a ruşilor din Ucraina. Livrarea vine în contextul în  care ruşii ameninţă tot mai deschis că ar putea întrerupe în totalitate livrarea de gaze către Europa prin Nord Stream 1, completează Unian.
 
Rusia atenţionează NATO şi UE să nu alimenteze tensiunile

De cealaltă parte, Rusia atenţionează NATO şi UE să nu alimenteze tensiunile prin blocada asupra enclavei Kaliningrad, transmite agenţia EFE, citându-l pe viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov. Pe de altă parte, Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii „specifice” şi „proporţionale” efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene.

Oficiali din Turcia şi Rusia au discutat despre reluarea exporturilor prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene
 
Reuters opinează că Reprezentanţi ai Ministerului Apărării din Turcia s-au deplasat miercuri la Moscova pentru noi discuţii în vederea reluării exporturilor prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate din cauza ofensivei militare ruse. „Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure securitatea navigaţiei în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, citat de Reuters.
 
Guvernul bulgar a fost demis

Guvernul bulgar condus de premierul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat miercuri printr-o moţiune de cenzură. Căderea guvernului de la Sofia aruncă ţara într-o nouă criză politică după deja trei runde de alegeri desfăşurate anul trecut.

Republica Moldova ar putea primi astăzi sau mâine statutul de ţară candidată la UE

Va primi Republica Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană sau nu, aceasta este principala întrebare din titlurile presei naţionale. Proiectul declaraţiei finale a summit-ului UE care va avea loc astăzi şi mâine confirmă statutul de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova, titrează Radio Europa Liberă şi concretizează că în documentul văzut de Europa Liberă se precizează: „Consiliul European a decis să acorde statutul de ţară candidat Ucrainei şi Republicii Moldova”, adăugând că Georgiei i se va acorda acelaşi statut odată ce Tbilisi îndeplineşte o serie de condiţii.
Radio Chişinău afirmă că într-un discurs susţinut în Parlamentul European, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că „Republica Moldova a făcut paşi fermi spre Europa, printr-un mandat foarte clar pe care l-a primit din partea cetăţenilor”. Ursula von der Leyen a precizat în discursul său că Republica Moldova se află pe o traiectorie reală pro-reformă, anticorupţie şi pro-europeană, pentru prima dată de când şi-a redobândit independenţa.
Între timp, Maia Sandu îşi continuă turul discuţiilor cu liderii europeni pentru a-i convinge că Republica Moldova merită să obţină statutul de ţară candidată la UE. Ieri, Şefa statului a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, scrie Replica Media. Oficialul Lituanian a dat asigurări că ţara sa sprijină Republica Moldova în drumul spre familia europeană, consemnează aceeaşi instituţie de presă.
 
Guvernul pregăteşte mai multe programe de susţinere a cetăţenilor în contextul creşterii preţurilor

„Guvernul anunţă că pregăteşte mai multe programe de susţinere a cetăţenilor în contextul creşterii preţurilor”, scrie Ziarul de Gardă şi explică că prim-ministra Natalia Gavriliţa a solicitat, în debutul şedinţei Guvernului de miercuri, finalizarea strategiei de securitate alimentară a ţării până la sfârşitul lunii iunie. De asemenea, Natalia Gavriliţa a cerut miniştrilor elaborarea unor noi programe de susţinere a cetăţenilor, în contextul creşterii preţurilor, şi crearea unui program de aprovizionare cu lemne.
Agora.md, citându-l pe expertul economic Veaceslav Ioniţă, scrie că pentru cetăţenii din Republica Moldova, cheltuielile pentru produsele alimentare constituie în medie circa 40% din buget, motiv pentru care scumpirile aduc efecte mai accentuate decât în alte state. Potrivit expertului, în cazul cetăţenilor din UE, produsele alimentare constituie 15% din bugetul lunar.  

Parlamentul urmează să prelungească starea de urgenţă

Din cauza consecinţelor războiului din Ucraina asupra tuturor domeniilor de activitate, Guvernul a votat prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile. Decizia finală urmează să fie luată, joi, de Parlament.

 

Comentarii