Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

06 Aug. 2022 / 18:53

România: Energie verde pentru ciobanii din zece stâne montane

După ce ani în şir şi-au petrecut serile şi nopţile la lumina lumânării, ciobanii de la 10 stâne montane din România pot acum aprinde un bec şi se bucură de energie verde. În judeţul Vâlcea hambarele sunt dotate cu panouri fotovoltaice. O asociaţie a strâns bani din donaţii şi a instalat, la peste 1.800 de metri înălţime, panouri fotovoltaice pentru toate stânele din Munţii Căpăţânii, relatează Mesager.

Gospodarii vin la hambar cu vacile şi oile în fiecare vară, de mai bine de 12 ani. Niciunul nu credea că va avea lumina în vârful muntelui, însă acum totul este mai simplu pentru ei.

„-De cât timp veniţi aici? - De 12 ani. Ne ajută foarte mult panourile, pentru că avem iluminat, putem folosi mulgătoarea”;

„E mult mai bine. Acum poţi să foloseşti un televizor, să încarci un telefon, mult mai bine. De asemenea, este necesară o lumină pe timp de noapte, deoarece suntem la munte, sunt animale sălbatice în jur, aşa că este important ca stâna să fie lumină în jurul ei, cel puţin”;

„Proiectul Munţilor Căpăţânii este doar începutul. Asociaţia vrea să extindă amplasarea panourilor fotovoltaice şi în alte locuri din ţară”;

 „Ceea ce avem azi aici, in Muntii Capatani, este doar un proiect pilot. Vrem să dovedim că tradiţiile pot fi continuate, putem veni aici cu o energie clară şi îmbinăm vechiul cu noul”, susţine Dumitru Chisăliţă, iniţiator de proiect.

 „Interesul nostru este să dezvoltăm aceste stâne şi, de asemenea, latura turistică, alături de ele. Unul dintre obiective este amenajarea unor spaţii de procesare a produselor tradiţionale, în special a brânzei „telemea”, afirmă Achim Băluţa, primarul comunie Vaideeni.

Comuna Vaideeni, cu o populaţie de aproximativ 3000 de oameni, este situată în nord-vestul judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, Oltenia.

 

 

Comentarii