Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

22 Sep. 2022 / 19:34

România pare să fie prima ţară europeană care cumpără sistemul de apărare Iron Dome de la Israel

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului, afirmă surse, în urma unei vizite, a ministrului Apărării Vasile Dîncu în Israel, săptămâna trecută, iar în cazul încheierii unui contract, România, un stat membru NATO, ar putea să fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem, relatează Haaretz.

Iron Dome a intrat în arsenalul defensiv israelian în 2011 şi şi-a dovedit eficienţa împotriva unor atacuri provenind din Fâşia Gaza.

O baterie a domului costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar o rachetă de interceptare aproximativ 50.000 de dolari.

Israelul nu a reuşit să comercializeze acest sistem. El a vândut două sisteme armatei americane (US Army) cu 373 de milioane de dolari, iar Washingtonul nu este interesat de alte achiziţii.

Azerbaidjanul a cumpărat de asemenea sistemul, iar Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia şi Cehia au cumpărat componente ale părţii radar a sistemului.

Sistemul este conceput de către Ministerul israelian al Apărării şi contractori din industria israeliană a apărării, dar a fost dezvoltat împreună cu Statele Unite.

Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea domului, însă Statele Unite au investit de patru ori mai mult, prin alocări aprobate de Congres.
Astfel, orice vânzare a Iron Dome implică aprobarea Statelor Unite.

Israelul a vândut sistemul regimului autoritarist din Azerbaidjan în timpul lui administraţiei Trump, însă Joe Biden nu aprobă contractul.

Rachetele sistemului sunt produse tot printr-un proiect comun americano-israelian, al Rafael Advanced Defense Systems şi grupului american Raytheon.

Comentarii