Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Internaţional

22 Iun. 2022 / 21:08

Rusia ar putea închide complet robinetul de gaz. Europa trebuie să „acţioneze acum”

Rusia ar putea întrerupe complet furnizarea de gaze naturale către Europa, deoarece încearcă să-şi consolideze influenţa politică în contextul crizei din Ucraina, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a avertizat că Europa trebuie să ia acum măsuri, relatează Reuters.

„Nu aş exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme ici şi colo şi să găsească scuze pentru a reduce şi mai mult livrările de gaze către Europa şi poate chiar să le întrerupă complet”, a susţinut directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„Acesta este motivul pentru care Europa are nevoie de planuri de urgenţă”, a adăugat Birol, spunând că reducerea recentă a fluxurilor poate fi o încercare de a obţine o influenţă politică înainte să vină iarna, când cererea e mai mare. 

AIE nu consideră că o întrerupere totală a alimentării este cel mai probabil scenariu, a adăugat el. Rusia a închis deja robinetul de gaze pentru mai multe ţări europene, după ce au refuzat să plătească în ruble. 

„Gazprom” a tăiat încă din primăvară livrările către Orsted din Danemarca şi către Shell Energy din Germania, precum şi către comerciantul olandez de gaze „GasTerra”, dar şi către Bulgaria, Polonia şi Finlanda. 

La începutul lunii iunie însă, oficialii de la Moscova au susţinut că nu se aşteaptă ca „Gazprom” să reducă aprovizionarea cu gaze altor clienţi europeni. Uniunea Europeană a sancţionat petrolul şi cărbunele rusesc, dar nu a interzis importurile de gaze, din cauza dependenţei sale mari de livrările de la Moscova.

Citeşte întreaga ştire: Rusia ar putea închide complet robinetul de gaz, Europa trebuie să „acţioneze acum”, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie

 

 

Comentarii