Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Internaţional

04 Oct. 2022 / 19:20

Rusia nu mai controlează total niciuna dintre cele patru provincii ale Ucrainei (VIDEO)

Rusia nu mai controlează total niciuna dintre cele patru provincii ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat. În ultimele 48 de ore ucrainenii au reuşit să obţină cel mai mare progres de la începutul războiului, după ce au avansat cu zeci de kilometri în regiunea Herson. Totodată, regimul de la Moscova zice că se va consulta cu locuitorii din regiunile Zaporojie şi Herson pentru a stabili graniţele exacte ale regiunilor, relatează Moldova 1.

În ultimele 48 de ore, forţele ucrainene au obţinut câştiguri substanţiale în jurul oraşului Liman şi în regiunea Herson. Nu doar presa internaţională anunţă acest lucru, dar şi sursele ruseşti spun că armata ucraineană continuă să avanseze la est de Liman şi este posibil să fi trecut de graniţa regiunii Lugansk în direcţia Kreminna. Ieri seară, trupele ruse au atacat zonele portuare ale oraşului Ochakov din regiunea Nikolaev şi un spital din localitatea recent eliberată Kupiansk a regiunii Harkov. Un medic a decedat, iar o asistentă a fost rănită. În timpul nopţii au fost atacat Harkovul, precum şi localitatea Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Ţinte ale bombardamentelor au fost oraşele Kramatorsk şi Konstantinovka din reginea Doneţk.

Forţele ucrainene au avansat în sudul ţării, în acelaşi timp extinzându-şi ofensiva rapidă în est, recucerind noi teritorii în zonele anexate de Moscova şi ameninţând liniile de aprovizionare a trupelor ruseşti. Unii jurnalişti internaţionali susţin că au văzut coloane de vehicule militare ucrainene îndreptându-se, luni, pentru a întâri nodul feroviar Liman, recucerit în weekend, pe care Kievul se pare că-l pregăteşte drept punct de sprijin pentru a face presiuni în regiunea Donbas. Locuitorii oraşului spun că sunt în siguranţa.

„Da, suntem fericiţi că luptele au încetat. Nu mai rezistam deja”;

„Doar ne salutam cu miliarii ruşi. Ne era frică de ei”, spun oamenii.

Potrivit presei internaţionale grupările ruseşti din nordul regiunii Herson şi de pe frontul Liman sunt formate în mare parte din unităţi care au fost considerate printre cele mai bune forţe de luptă convenţionale ale Rusiei înainte de război. În acest context experţii afimă că trupele militare ruseşti de elită devin din ce în ce mai degradate pe măsură ce războiul continuă. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că războiul a devenit unul fără sens pentru Rusia, deoarece nu-l mai poate câştiga.

„În sfârşit, am reuşit să organizăm o întâlnire a comandanţilor din Azovstal, cu rudele lor. Întâlnirea a avut loc în Turcia, unde luptătorii noştri stau, în conformitate cu acordul privind eliberarea lor. Ei sunt complet în siguranţă - cu garanţii din partea preşedintelui Turciei, Erdogan. Li se oferă condiţii adecvate. Şi acum îşi pot vedea rudele”, menţionează Volodimir Zelenscki, preşedintele Ucrainei.

În acelaşi timp, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, s-a întâlnit cu apărătorii de la Azovstal şi familiile lor. Militarii au fost decoraţi cu distincţii de stat.

„Bătălia pentru Mariupol şi tot ce ni s-a întâmplat, eliberarea din captivitate, este un miracol. Sunt oameni aici, care cunosc bine ce reprezintă tortura şi captivitatea rusă. Şi acest premiu este pentru ostaşii noştri. Acesta este premiul poporului nostru. Sunt foarte mândru că sunt ucrainean”, afirmă Sviatoslav Palamar, adjunct Comandantului Brigăzii Azov.

Amintim că cei cinci comandanţi ucraineni, apărători ai Azovstal din oraşul martir Mariupol au fost eliberaţi, după ce Ucraina a făcut schimb de prizonieri cu Rusia. Aceştia se află în Turcia sub garanţiile de protecţie oferite de preşedintele Recep Tayip Erdoğan şi vor rămâne acolo până la încheierea războiului.

 

Comentarii