Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Internaţional

05 Iul. 2022 / 17:35

Suedia şi Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: „E o zi istorică”

Ambasadorii statelor aliate au semnat protocoalele de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO . Evenimentul a avut loc la sediul din Bruxelles în prezenţa secretarului general Jens Stoltenberg şi a miniştrilor de externe ale celor două ţări nordice. A rămas doar o formalitate – ratificarea, transmite Moldova 1.

„E o zi istorică pentru Finlanda, pentru Suedia, NATO şi securitatea euroatlantică. Finlanda şi Suedia vor avea contribuţii puternice şi importante pentru alianţa noastră. Forţele noastre sunt interoperabile. S-au antrenat, au făcut exerciţii şi au muncit împreună ani la rând. Împărtăşim aceleaşi valori”, a relatat secretarul generalul NATO, Jens Stoltenberg.

„Conceptul strategic aprobat la Summitul de la Madrid defineşte viitorul alianţei. Consolidarea în viitor a capacităţilor de apărare şi descurajare ale NATO vor spori securitatea în Europa. Împreună suntem mai puternici la straja dreptului, ordinei internaţionale şi a principiilor democraţiei, libertăţii şi statului de drept. Vă mulţumesc”, a menţionat ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Olavi Haavisto.

„În calitate de viitor membru al alianţei, Suedia va contribui la securitatea aliaţilor. Suntem convinşi că apartenenţa noastră va întări NATO şi va aduce stabilitate în regiunea euroatlantică. Vom face partea noastră de muncă în asigurarea apărării colective a NATO, umăr la umăr cu ceilalţi aliaţi”, a precizat ministrul de Externe al Suediei, Anne Linde.

Săptămâna trecută, la Summitul de la Madrid, liderii statelor aliate au invitat Suedia şi Finlanda să adere la NATO. Urmează procedura de ratificare în parlamentele statelor aliate şi ale celor două ţări invitate. Tot la Madrid, a fost aprobată noua strategie de securitate pentru următorii zece ani care stabileşte că Rusia e duşmanul strategic al alianţei.

Comentarii