Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

22 Sep. 2022 / 13:35

Ucraina a anunţat cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei

Ucraina a anunţat cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei. Sute de militari ucraineni, inclusiv luptători care au apărat uzina siderurgică Azovstal de la Mariupol, au fost eliberaţi în schimbul a zeci de prizonieri ruşi. Ieri, Volodimir Zelenski a cerut în faţa ONU o „pedeapsă justă" împotriva Rusiei, denunţând invadarea ţării sale de către trupele ruse şi lansând un apel la înfiinţarea unui tribunal special, relatează Moldova 1.

215 militari ucraineni, inclusiv luptători care au apărat uzina siderurgică Azovstal de la Mariupol, au fost eliberaţi în schimbul a 55 de prizonieri ruşi. Anunţul a fost făcut de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski în mesajul nocturn, în care a precizat că cinci comandanţi militari, inclusiv lideri ai apărării de la Azovstal, au fost duşi în Turcia într-o operaţiune convenită cu preşedintele turc, Recep Erdogan. Între timp, printre prizonierii eliberaţi de Ucraina se numără oligarhul ucrainean, Viktor Medvedciuk, un aliat apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„Potrivit unui acord încheiat anterior cu preşedintele Turciei, Erdogan, cinci dintre comandanţii noştri se află în Turcia sub garanţiile sale personale de protecţie şi securitate. De asemenea, printre cei eliberaţi se numără reprezentanţi ai ţărilor care ne ajută cel mai mult precum cetăţenii ai Statelor Unite, Marii Britanii, Croaţia şi Suedia", a declarat şeful administraţiei prezidenţiale la Kiev, Andrei Ermak.

„Vă felicit pentru întoarcerea băieţilor noştri, a eroilor noştri. Mă bucur să vă văd pe toţi în viaţă după ce am vorbit doar la telefon în timp ce aţi apărat ţara. Suntem foarte mândri de ceea ce ai făcut pentru ţara noastră. Acum sunteţi în siguranţă pe pământ turcesc şi în scurt timp veţi fi acasă”, a spus Volodimir Zelenski.

Aseară, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a reiterat că Ucraina vrea pace şi a solicitat la Adunarea Generală a ONU sancţionarea Rusiei pentru „agresiunile sale şi pentru încălcarea frontierelor şi a integrităţii teritoriale" ale Ucrainei.

Comentarii