Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Moldova 1 Promo

06 Iul. 2022 / 14:43

Acciza la motorină va fi compensată integral pentru agricultorii micro, mici şi mijlocii (VIDEO)

Producătorii agricoli micro, mici şi mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Decizia a fost aprobată în cadrul şedinţei de astăzi a Executivului.


Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploataţii din sectorul zootehnic. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensaţii în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă. 
 
În acest scop, din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural vor fi alocate suplimentar 120 milioane lei. Astfel, Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli  va constitui 320 milioane lei.

Solicitanţii de compensaţii vor putea depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu faţă de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici şi mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe cca 800 ha.
 
Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internaţional cât şi naţional. Sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon şi întreţinerea întreprinderilor zootehnice.
 

Comentarii